Na Facebook stopt nu ook Stack Overflow met Jobs: wie volgt?

Na het nieuws dat Facebook stopt met Jobs (behalve in de VS en Canada), maakt IT-platform Stack Overflow nu eenzelfde beslissing. Zijn LinkedIn en Indeed gewoon té dominant geworden?

Peter Boerman Op 21 januari 2022
Gem. leestijd 3 min 930x gelezen
Deel dit artikel:
Na Facebook stopt nu ook Stack Overflow met Jobs: wie volgt?

Stack Overflow is niet alleen een site die alle ontwikkelaars kennen op hun duimpje, het is voor recruiters ook een fijne plek om te grasduinen naar capabele mensen. Maar het platform dat miljoenen developers en technologen over de hele wereld bedient, heeft aangekondigd dat het vanaf 31 maart 2022 drie verschillende elementen van zijn site zal verwijderen. Allereerst: Jobs, inclusief zoeken naar vacatures, opgeslagen zoekopdrachten, sollicitaties, berichten, aanbevolen vacatures en vacatures. Daarnaast: Developer Story en eventuele opgeslagen cv’s. En tot slot: hun veelgebruikte Salary calculator.

‘Talent acquisition is gewoon geen terrein waar we een sterk concurrentievoordeel hebben.’

Stack Overflow verwijdert ook alle e-mails, instellingen, gegevens en werkgeversgerichte functies. ‘Talent acquisition is gewoon geen terrein waar we een sterk concurrentievoordeel hebben’, schrijft het platform op zijn eigen site. ‘Zoals jullie allemaal weten, hebben ontwikkelaars geen moeite om vacatures te vinden. Het probleem is vaak het vinden van de juiste kans. En vacaturesites en sourcing zijn ineffectieve oplossingen. De moeite die het ons zou kosten om ons op dit terrein echt te onderscheiden, is niet te rechtvaardigen.’

Eén vraag per 13,6 seconden

Elke maand vertrouwen meer dan 100 miljoen ontwikkelaars en technologen op Stack Overflow om hun problemen voor te leggen aan collega-ontwikkelaars. Gemiddeld wordt elke 13,6 seconden een nieuwe vraag gesteld, terwijl ontwikkelaars hier naar schatting 50,6 miljard (!) keer zijn geholpen. Het openbare platform, opgericht in 2008, wordt gebruikt door bijna iedereen die codeert om te leren, zijn kennis te delen, samen te werken en een carrière op te bouwen.

Ontwikkelaars zijn op Stack Overflow naar schatting 50,6 miljard (!) keer geholpen.

Met een geschat gebruikerstotaal van 14 miljoen, vertrouwen organisaties wereldwijd op de exclusieve vacaturebank waarin de ontwikkelaar voorop staat om hun gewenste doelgroep direct te kunnen bereiken. Met de nadruk op het zoeken naar vacatures ‘zonder spam van recruiters’ of ‘nep-vacatures’, werd het een plek voor organisaties om sollicitanten van betere kwaliteit te vinden. Maar dat zal dus niet lang meer kunnen.

‘Missie als kompas’

Stack Overflow-CEO Prashanth Chandrasekar

In april 2021 publiceerde CEO Prashanth Chandrasekar al een blog waarin hij ‘some changes to Stack Overflow Talent’ aankondigde. ‘Terwijl we door de pandemie blijven navigeren, proberen we onze missie als ons kompas te gebruiken. Onze missie is om ontwikkelaars en technologen te dienen. En we willen ervoor zorgen dat ons openbare platform en onze betaalde producten dat altijd doen.’ Nu voegt hij eraan toe: ‘Door het terrein van Talent Acquisition te verlaten, kunnen we ons opnieuw concentreren op producten die voortbouwen op onze kernkwaliteiten: hergebruik van kennis en het bouwen van gemeenschappen op grote schaal.’

De advertentieonderdelen gericht op employer branding blijven ze ondersteunen.

Stack Overflow zal de TA-sfeer niet volledig verlaten. De advertentieonderdelen, specifiek gericht op employer branding, zullen ze blijven ondersteunen. ‘Ontwikkelaars en technologen willen vaak meer te weten komen over bedrijven als ze kansen beginnen af te wegen. Ze willen zaken als de bedrijfscultuur, de balans tussen werk en privé, het sociale en milieubeleid, de tech-stack en de leer- en ontwikkelingsmogelijkheden die bedrijven bieden begrijpen.’

Niet de eerste

De aankondiging van Stack Overflow komt op een opvallend moment. Recent kondigde namelijk ook Meta een soortgelijke stap aan, toen het bekend maakte dat het Facebook Jobs zou sluiten, met uitzondering van het Canadese en Amerikaanse platform. Bestaande Facebook-groepen met het groepstype Vacatures worden vanaf 22-2-2022 omgezet naar het groepstype ‘Algemeen’. Ook zal de mogelijkheid om gratis vacatures te verspreiden via de partnerintegratie met de API ‘Vacatures’ op Facebook niet meer beschikbaar zijn.

Facebook stopt per 22-2-2022 ook al met het apart aanbieden van vacatures.

Het blijkt ook voor grote platforms steeds lastiger om je te onderscheiden in een door LinkedIn en Indeed gedomineerde markt. ‘We zien het overal gebeuren’, zei podcast-presentator Chad Sowash in een recente aflevering van de Chad & Cheese-podcast. ‘Het is gebeurd met Google, met Facebook. Nu gebeurt het met Stack. Er zijn maar zo veel technische middelen die ze hebben, en ze zetten het in voor producten en diensten die grotere resultaten hebben (bijvoorbeeld de metaverse).’ ‘Hoe verfrissend is dat?’, voegde Joel Cheesman eraan toe. ‘Om te zeggen: het is het gewoon niet waard, we stoppen ermee.’

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners