‘Nederland heeft allerslimst gereguleerde arbeidsmarkt’

Peter Boerman Op 23 september 2016
Gem. leestijd 3 min 1077x gelezen
Deel dit artikel:
‘Nederland heeft allerslimst gereguleerde arbeidsmarkt’

Nergens ter wereld is de arbeidsmarkt zo slim en efficiënt geregeld als in Nederland. Maar meer internationale samenwerking is ook hier gewenst.

‘Beleidsmakers moeten de handen ineenslaan met de bedrijven in de arbeidsmarkt om betere internationale regulering te krijgen.’ Dat schrijft The World Employment Confederation (het voormalige Ciett) in een recente whitepaper over The Future of Work.

Alles verandert

Globalisering, een groeiende diversiteit aan contracten, nieuwe banen, digitalisering, veranderende demografie: ze hebben grote invloed op hoe we werken. En die invloed houdt ook zelden meer op bij de landsgrenzen. ‘Nieuw beleid is dan ook hard nodig om daar goed mee om te gaan’, aldus The World Employment Confederation. Deze club, die zich opwerpt als de ‘internationale stem van de recruitmentindustrie’, mag onder meer de 7 grootste uitzendbureaus van de wereld tot zijn leden rekenen.

Groeiende kloof

De organisatie wijst daarbij op de groeiende kloof op de internationale arbeidsmarkt. ‘Terwijl 200 miljoen mensen wereldwijd werkloos zijn, heeft aan de andere kant ook 61 procent van de bedrijven moeite om goede mensen te vinden. Nog eens 72 procent van de HR-professionals zegt dat schaarste hun bedrijf schade heeft berokkend. En 45 procent noemt het een bedreiging voor hun continuïteit. Deze mismatch is alleen met adequate regelgeving te bestrijden’, aldus het visiestuk.

Revolutie

annemarie-muntz arbeidsmarkt ciettEr is in de hele wereld helemaal geen werkgelegenheidscrisis, schrijft de whitepaper. Waar we mee te maken hebben is echter wel een ‘werkrevolutie, waar onderling verbonden arbeidsmarkten om meer supranationale regelgeving vragen, zonder nationale verschillen uit het oog te verliezen’, aldus Denis Pennel, directeur van The World Employment Confederation. ‘Dit is the end of work as we knew it’, voegt Annemarie Muntz toe, de Nederlandse voorzitter van de organisatie (foto).

Revolutie

De bijdrage van de recruitmentindustrie aan die nieuwe regelgeving kan wel eens groot zijn, aldus Muntz: ‘Onze industrie is geëvolueerd. Eerst ging het om kandidaten leveren en vacatures vullen. Nu zijn we gegroeid naar een industrie waarin we innovatieve talentgerichte oplossingen creëren en loopbanen vormgeven.’

Nederland goed gepositioneerd

Ondertussen is Nederland alvast goed gepositioneerd voor die revolutie, aldus The World Employment Confederation. Wereldwijd zelfs het best, zo blijkt uit onderzoek. Nederland staat voor de verrassende nummer-2 (Italië), en voor de VS, Canada en Australië.

ciett-smartDeze ranglijst is gebaseerd op 4 criteria. Het gaat er bijvoorbeeld om hoe makkelijk een uitzendbureau in een land is op te zetten. Ook wordt gemeten hoeveel soorten contracten mogelijk zijn. Daarnaast meet de ranglijst of er in een land een zinvolle sociale dialoog is tussen werkgevers en werknemers en of er sociale bescherming is voor flexwerkers. Ten slotte wordt meegewogen of de sector een bijdrage kan leveren aan het arbeidsmarktbeleid, zoals het bestrijden van illegale praktijken.

Het maximum te halen punten is 100, en dat is dan het land met de beste mix aan zekerheid en flexibiliteit voor zowel werkgevers als werknemers, aldus het voormalige Ciett. Nederland zit daar met 89 dus dichtbij. Het rapport bij het onderzoek geeft echter wel een waarschuwing: ‘Er is een kans op een negatief effect, omdat steeds meer cao’s restricties voor uitzendwerk bevatten.’

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners