De Nederlandse arbeidsmarkt krap? Europees gezien valt het best mee…

Peter Boerman Op 20 december 2017
Gem. leestijd 2 min 719x gelezen
Deel dit artikel:
De Nederlandse arbeidsmarkt krap? Europees gezien valt het best mee…

We mogen in Nederland denken met grote schaarste te maken te hebben, Europees gezien is de arbeidsmarkt in Tsjechië en België nog een stuk krapper.

In Nederland is de vacaturegraad momenteel 2,5 procent. Dat is fors lager dan de ruim 4 procent in Tsjechië en ruim 3,5 procent bij onze zuiderburen. Ook bij onze andere buren – Duitsland en het Verenigd Koninkrijk – staan relatief meer vacatures open ten opzichte van het totale werkaanbod dan in Nederland.

eurostat vacatures europees krapte

In het oosten en het zuiden van Europa zijn er overigens duidelijk minder vacatures ten opzichte van het totale werkaanbod, meldt Eurostat. Hongarije, Slovenië en Estland springen er in positieve zin uit. Luxemburg doet dat wat meer in negatieve zin, zeker in vergelijking met zijn buurlanden. Al moet aangetekend worden dat Frankrijk niet is meegenomen in de vergelijking. Daar waren geen goede data beschikbaar.

In heel Europa in de lift

De vacaturegraad zit overigens wel in heel Europa in de lift. De gemiddelde vacaturegraad nam het afgelopen jaar met een kwart toe. Samen met België, Tsjechië, Oostenrijk en Slovenië behoorde Nederland hierbij tot de snelste stijgers. Opvallend: de vacaturegraad in Nederland daalde in het derde kwartaal van dit jaar wel licht ten opzichte van een kwartaal eerder. In België en Tsjechië was er juist in het derde kwartaal een flinke groei te noteren.

Opvallend: de vacaturegraad daalde in het derde kwartaal ten opzichte van een kwartaal eerder.

Vooral in de industrie is krapte groot

Vooral in de industrie in Nederland is het probleem groot, zo blijkt uit de cijfers. De krapte in de Nederlandse industriesector behoort tot de Europese top. Weliswaar is in de dienstverlening de Nederlandse vacaturegraad niet minder groot, maar daar is in heel Europa de krapte sterker voelbaar, zo blijkt. Zo zijn er in Europa 6 landen waar de krapte in de dienstverlening groter is. In de industrie kennen slechts Tsjechië en België grotere problemen dan Nederland.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners