Op 14 en 15 november namen zo’n 150 organisaties deel aan de Nederlandse Carrièredagen in de Amsterdamse RAI. Werf& ging er heen om te kijken of de kredietcrisis ook invloed heeft gehad op de carrièrebeursvloer. Vanuit station Amsterdam RAI begaf zich een behoorlijk aantal goedgeklede jonge mensen naar de RAI. Onder hen was ook Ewoud, pas afgestudeerd bij SNS Reaal (HBO commerciële economie) en hij bezocht voor het eerst een carrièrebeurs. Hij was niet per direct op zoek naar een baan maar stond wel open voor een mooie kans. Zijn verwachting voor de beurs was dat het vacatureaanbod over het algemeen minder zal zijn, met name bij de banken. Ook verwachtte hij een meer kritische houding onder de op de beurs vertegenwoordigde werkgevers. We gingen met Ewoud mee naar binnen om te kijken of zijn verwachtingen uitkwamen.
De Nederlandse Carrièredagen richtten zich op de economische, juridische, technische en informaticasector, en om het contact tussen bezoekers en organisaties te vergemakkelijken werden aan de bezoekers tasjes in verschillende kleuren uitgereikt. Wie interessant was voor wie, werd zo een stukje makkelijker.
Binnen bleek het behoorlijk druk te zijn. Op het eerste gezicht leken de slechte economische weerberichten weinig invloed te hebben gehad op deze beurs, toch bleek al snel dat deze beurs anders was dan anderen. Zo waren de meesten zeer goed gekleed, zo niet in pak dan toch in jasje en overhemd. De beurs was bedoeld voor studenten, starters en young professionals en gezien de leeftijd van de aanwezige bezoekers zag het ernaar uit dat de organisatie van de Carrièredagen haar doelgroep goed wist te bereiken. Ook waren de aanwezige bezoekers verassend multicultureel, wat deels verklaard kan worden door de aanwezigheid van de organisatie Young Global People (een multicultureel campus recruitment netwerk) op de beurs. Deze organisatie had eerder het Spits/Nobiles Career Event als partner maar werkte dit jaar samen met de Memory Group. De inzet van YGP’s wijdverbreide netwerk wierp haar vruchten af.
Excentrieke toeters en bellen waren er dit jaar niet te vinden. Dus geen golfpartijtjes op de Nintendo Wii of prijsschieten met luchtdrukgeweren, maar organisaties die vanuit mooie maar functionele stands serieus in gesprek traden met potentiële kandidaten. Het leek erop dat studenten zich weer serieuzer oriënteerden op de arbeidsmarkt en de ‘wat heb je mij te bieden’-mentaliteit verdwenen was. De sfeer was niet pessimistisch, maar bezoekers verwachtten geen gouden bergen.
Merel, studente Human Logistics aan de Hogeschool van Amsterdam, verwachtte niet dat de beurs iets te lijden zou hebben onder de effecten van de kredietcrisis. In haar eigen sector verwachtte ze nauwelijks problemen, die zouden volgens haar meer bij de financiële instellingen liggen.Ook studenten Werktuigbouwkunde Vincent en Marcel verwachtten niet dat de effecten van de kredietcrisis hun kansen beïnvloedden. Ze zochten een afstudeerproject, maar dat dat op deze beurs nog niet zo wilde vlotten, had volgens hen meer te maken met het specialistische karakter van hun opleiding en de breedte van de technieksector dan met een recessie.Ondanks dat de meeste bezoekers hun kansen nog steeds hoog inschatten, zijn de meesten ervan overtuigd dat het totale aanbod wel degelijk is gedaald en dat nu niet meer alles uit de kast wordt gehaald om hen over de streep te trekken.
De deelnemende organisaties reageerden al niet veel anders. De meesten waren positief over de opkomst en het aanbod van potentiële nieuwe werknemers en gaven te kennen weinig last te hebben van de gevolgen van de kredietcrisis. De groei blijft, al dan niet wat minder hard dan eerst. Telecommer Tele2 had naar eigen zeggen nog helemaal geen last van economisch slecht weer. Ze blijven groeien en de vacatures groeien mee. Over de beurs zijn ze positief, met name over de opkomst.
De Gibo Groep (accountants en adviseurs) was vooral blij met de afwezigheid van de grote vier in die sector (Ernst&Young, Deloitte, KPMG en PricewaterhouseCoopers). Ze zeiden nauwelijks minder vacatures te hebben dan voorheen.Van Accenture kregen we op de beurs zelf geen reactie, we konden onze vragen mailen naar de persafdeling. Dit had waarschijnlijk minder te maken met de recessie dan met de ongelukkige uitlatingen van een van hun medewerkers tegenover BNR Nieuwsradio, zo’n anderhalf jaar geleden.
Hoewel zowel de bezoekers als de deelnemende organisaties weinig pijn lijken te voelen van de gevolgen van de kredietcrisis, zijn er wel degelijk gevolgen te zien. De gekkigheid was weg, en er werd van beiden kanten weer serieus omgegaan met vacatures. Misschien zijn vooralsnog de psychologische effecten van de kredietcrisis groter dan de economische, in ieder geval op deze beurs. Het ziet er in ieder geval naar uit dat de arbeidsmarkt zich stabiliseert.