Nederlandse recruiters zijn de strengste van Europa

Peter Boerman Op 14 februari 2014
Gem. leestijd < 1 minuut 4733x gelezen
Deel dit artikel:
Nederlandse recruiters zijn de strengste van Europa

Nederlandse werkgevers hebben de strengste selectie-eisen van heel Europa. 

Niet alleen maken Nederlandse werkgevers bijvoorbeeld in de helft van de gevallen gebruikt van IQ-testen en rollenspellen, ook maakt in ons land in 82 procent van de gevallen een ontmoeting met het hogere management onderdeel uit van de sollicitatieprocedure. Bovendien bouwt 85 procent een aparte ronde in om over arbeidsvoorwaarden te spreken. 

Ontmoeting

In andere landen in Europa liggen deze cijfers gemiddeld zo’n 20 procent lager, blijkt uit vergelijkend onderzoek van het Top Employers Institute onder meer dan 500 corporates in heel Europa. Vooral Frankrijk blijft achter: bij slechts 7 procent van de Franse bedrijven is een intelligentietest onderdeel van de sollicitatieprocedure. Ook staat in slechts de helft van de procedures een ontmoeting met toekomstige collega’s op het programma, terwijl dit in Nederland 74 procent is.

Taaltesten

Op één gebied blijven Nederlandse werkgevers achter op Europese werkgevers. Terwijl in de rest van Europa 75 procent van de werkgevers gebruik maakt van een taaltest in het selectieproces, gebeurt dit in Nederland slechts in 16 procent van de gevallen. ‘Dat dit in Nederland nauwelijks gebeurt, komt door de perceptie dat het Nederlandse taalonderwijs van dusdanig hoog niveau is dat testen niet nodig is. Nederlandse werkgevers zouden op dit gebied nog stappen kunnen maken’, stelt Aernoudt van der Wilk, countrymanager bij Top Employers.

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners