Nederlandse vacaturetekst ‘bedroevend slecht’ op doelgroep gericht

Peter Boerman Op 29 maart 2017
Gem. leestijd 2 min 3669x gelezen
Deel dit artikel:
Nederlandse vacaturetekst ‘bedroevend slecht’ op doelgroep gericht

Nederlandse vacatureteksten zijn ‘bedroevend slecht’ geschreven, meldt nieuw onderzoek. Wat de doelgroep belangrijk vindt, wordt massaal in de teksten genegeerd.

Van de in totaal 100 te behalen punten kwam de gemiddelde Nederlandse vacaturetekst maar tot een score van 21,8. Dat blijkt uit een analyse van ruim 170 duizend recente vacatureteksten door Intelligence Group, op basis van scores uit de de VacatureVerbeteraar en Jobdigger.

Doelgroep onvoldoende bereikt

In het overgrote deel van de vacatureteksten mist bijvoorbeeld het aanbod voor de potentiële kandidaat of zijn er algemene arbeidsvoorwaarden genoemd die niet interessant zijn voor de te werven doelgroep. Met deze vacatures wordt de doelgroep onvoldoende bereikt en hiermee lopen de wervingsproblemen voor zowel intermediairs als directe werkgevers op, aldus de onderzoekers.

bedroevend slechte vacatureteksten

De meest benoemde arbeidsvoorwaarden

De aangeboden arbeidsvoorwaarden zijn ‘mager’ omschreven in de wervingsteksten, aldus het onderzoek. In slechts 32,8 procent van alle vacatures zijn er 1 of meer arbeidsvoorwaarden benoemd in de tekst. Naast salaris (vaak nog vaag omschreven als ‘marktconform’) gaat het dan bijvoorbeeld om een reiskostenvergoeding, auto van de zaak of flexibele werktijden.

Intermediairs doen het beter

Een aantal intermediairs laat overigens wel het goede voorbeeld zien. Hun teksten spreken hun gewenste doelgroep vaak wel direct aan. Zo is er het bedrijf Techsharks dat in de totale ranking met 2 vacatures bovenaan de lijst staat van best scorende vacatures in februari (met scores van 85 uit 100).

De volledige top-10

  1. Techsharks
  2. SerenIT recruitment
  3. AV werving & selectie
  4. Oxyma
  5. Reinaerde
  6. Rijkswaterstaat
  7. Intersnack
  8. Brand new sales
  9. MrpD
  10. Eminent Groep

Water aan de lippen

“De wervingsspecialisten zijn het erover eens dat de gemiddelde vacaturetekst ronduit slecht is en dat dit contraproductief werkt in het aantrekken van het gewenst talent”, aldus Ellen van Dieren van Intelligence Group. “Maar het water moet kennelijk echt tot aan de lippen staan wil er geïnvesteerd worden in betere teksten. Daar ligt een enorme kans voor werkgevers om beter te werven en meer succes te hebben in een schaarse markt. Je kunt als werkgever pas echt over een krappe arbeidsmarkt spreken als de vacatureteksten aan de ondergrens van fatsoen voldoen.”

Over het onderzoek

Jobdigger en Intelligence Group voerden de analyse uit met behulp van de VacatureVerbeteraar, een online tool die met unieke algoritmes en taaltechnologie vacatureteksten vergelijkt met de wensen van de te werven doelgroep. Vanaf heden wordt deze analyse elke maand uitgevoerd, zo is de bedoeling. Dit met de ambitie om het niveau van doelgroepgerichte vacatures te verbeteren en recruitment in Nederland te helpen met het maken van de betere match op de arbeidsmarkt.

Lees meer:

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

 

 

 

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners