Nederlandse werkgever zoekt spinnen en tijgers

Peter Boerman Op 08 mei 2014
Gem. leestijd 2 min 4009x gelezen
Deel dit artikel:
Nederlandse werkgever zoekt spinnen en tijgers

Spinnen, tijgers, duizendpoten, vogels en vissen; Nederlandse werkgevers gebruiken in hun vacatureteksten soms de gekste dierenmetaforen.

Op dit moment zijn er daarnaast 137 Nederlandse werkgevers op zoek naar ‘pioniers’, is er een vraag naar 42 ‘helden’ en zijn er ook bedrijven op zoek naar ‘koningen’, ‘gurus’ en ‘nerds’. Dat alles blijkt uit een recent onderzoek, waarvoor zoekmachine Adzuna.nl het taalgebruik analyseerde in ruim 50.000 vacatureteksten.

Liever ervaring dan motivatie

Uit het onderzoek, dat deze week werd uitgevoerd, blijkt verder dat werkgevers veel vaker zoeken naar kennis en werkervaring dan naar motivatie en een positieve instelling. Woorden als ‘ervaring’, ‘kennis’ en ‘zelfstandig’ komen namelijk veel vaker voor dan persoonlijke kenmerken als ‘drive’, ‘ondernemend’ en ‘flexibel’.

Hard skills boven soft skills

Voor het onderzoek zijn de woorden in de vacatures ingedeeld in 4 categorieën: opleiding & kennis, ervaring, sociale vaardigheden en motivatie & persoonlijke eigenschappen. De resultaten laten een sterke voorkeur zien voor traditionele kennis en ervaring (hard skills) en minder voor sociale en emotionele vaardigheden (soft skills).

ervaring gevraagd

Meest gezochte kenmerken

Met ruim 62 procent van alle vacatures waarin ‘ervaring’, ‘kennis’ of ‘opleiding’ worden genoemd, zijn hard skills de meest gezochte kenmerken in 2014. Voor motivatie zijn de meest gewenste eigenschappen op de werkvloer ‘drive’ (9,6%), ‘enthousiasme’ (8,5%) en ‘flexibiliteit’ (7,9%). Kandidaten met 3 tot 5 jaar ervaring zijn het populairst onder werkgevers op de huidige arbeidsmarkt: zij worden in 3,4 procent van alle advertenties gevraagd.

Vooral hbo’ers en dotnetters gezocht

Wordt gekeken naar het gevraagde type opleiding, dan is er een sterke voorkeur te zien voor kandidaten met hbo-niveau (13,3%), gevolgd door academici (10,4%) en mbo’ers (4,4%). Engels is met 6,5% de meest gevraagde vreemde taal, voor Duits (1,8%) en Frans (0,8%). Binnen de IT-sector geldt dat dotnetters erg gewild zijn: in 17,1% van alle IT-vacatures wordt .NET-kennis gevraagd, gevolgd door C++/C# (12,7%) en Java (10,9%).

Beste personeel op de markt

Rik Langerak, country manager voor Adzuna in Nederland: ‘In deze tijd van overschot aan werkzoekenden op de arbeidsmarkt zijn werkgevers geneigd om op zoek te gaan naar het beste personeel dat op de markt beschikbaar is. Ze zijn ervan overtuigd dat ze mensen kunnen werven die al beschikken over de gewenste kennis en vaardigheden in plaats van sterk gemotiveerde kandidaten die bereid zijn om nieuwe vaardigheden te leren een kans te geven.’

Top-10 meest gebruikte termen in vacatures in Nederland

Zoekwoord

Aantal vacatures

% van totaal

Ervaring

15354

29.3%

Kennis

9889

18.9%

Zelfstandig

8472

16.2%

Opleiding

7285

13.9%

Gedreven

5003

9,6%

Enthousiast

4440

8.5%

Flexibel

4117

7.9%

Engels

3395

6.5%

Ondernemend

2800

5.4%

Analytisch

2229

4.3%

 

Top-5  termen voor opleiding, taal en IT-sector 

Opleiding

Taal

IT-sector

HBO

Engels

.NET

WO

Duits

C++

MBO

Frans

Java

Bachelor

Spaans

SQL

Academisch

Zweeds

PHP

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners