Nederlandse werknemer wil steeds beter worden

Peter Boerman Op 15 maart 2012
Gem. leestijd 2 min 2128x gelezen
Deel dit artikel:

Medewerkers in Nederland vinden persoonlijke ontwikkeling in hun werk heel belangrijk. Ze willen op professioneel vlak blijven groeien en zichzelf continu verbeteren. Bovendien zijn zij bereid zich extra in te zetten voor hun werkgever. Dat blijkt uit een internationaal medewerkersonderzoek van Effectory.

Iets extra’s bijdragen aan het succes

De stelling ‘Ik doe graag iets extra’s om bij te dragen aan het succes van mijn organisatie’ wordt door Nederlandse medewerkers beoordeeld met een 7,8. Een hoog cijfer, waarmee Nederland aan kop gaat in Europa.  Ook Denen en Zweden voelen zich met een score van een 7,5 nauw betrokken bij hun organisatie. In Zuid-Europa is dat wel anders. Medewerkers in Italië, Spanje en Frankrijk beoordelen de stelling met een 6,7. De middenmoot wordt gevormd door België en Engeland (beiden een 7,1) en Duitsland (rapportcijfer 6,9).

Voortdurend verbeteren

Nederlandse medewerkers zetten zich niet alleen in voor de groei van hun organisatie, zij willen zich ook zelf ontwikkelen verbeteren. De Nederlandse medewerkers beoordelen de stelling ‘Ik zet me in om mijzelf voortdurend te verbeteren’ met het rapportcijfer 7,9. In Zweden en Denemarken scoort deze stelling even hoog. Opvallend genoeg beoordelen Duitse medewerkers deze stelling maar liefst een heel punt lager;  6,9! Boven Duitsland staan Frankrijk (7,0), Engeland (7,2) en België (7,3). De Zuid-Europese landen behoren tot de middenmoot, Spanje behaalt een 7,4 en Italië een 7,5.

Streepje voor

Effectory geeft als belangrijke reden van deze medewerkerstevredenheid en de daaruit voortvloeiende betrokkenheid de actieve rol van HR aan. Voldoende aandacht voor de medewerker, dialoog tussen leidinggevende en ondergeschikten, relatief platte hiërarchieën en transparantie van verwachtingen en verantwoordelijkheden  zorgen ervoor dat medewerkers bereid zijn zich optimaal in te zetten voor hun werkgever. Werkgevers plukken hier uiteindelijk de vruchten van.

Het onderzoek

Aan het internationale medewerkersonderzoek de Global Employee Engagement Index(TM) werkten ruim 11.000 medewerkers uit 35 landen mee. De index is gecreëerd om inzichten in de wereldwijde werkbeleving te krijgen. Op de website  is het mogelijk om 35 landen te benchmarken op verschillende thema’s van werkbeleving. De respondenten hebben hun werkzaamheden, arbeidsomstandigheden, collega’s, leidinggevenden, beloning, ontwikkelingsmogelijkheden en meer beoordeeld op een 10-puntsschaal.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners