Van nerf-guns tot een potje FIFA: arbeidsvoorwaarden in vacatures worden steeds gekker

Peter Boerman Op 19 juli 2017
Gem. leestijd 2 min 1428x gelezen
Deel dit artikel:
Van nerf-guns tot een potje FIFA: arbeidsvoorwaarden in vacatures worden steeds gekker

De secundaire arbeidsvoorwaarden beperken zich allang niet meer tot een leaseauto of fiets van de zaak. Wat kun je in vacatures zoal nog meer tegenkomen in de strijd om het schaarse talent?

Zoekmachine voor vacatures Adzuna analyseerde meer dan 250.000 vacatureteksten en verzamelde een aantal meer ongebruikelijke voordelen die worden aangeboden. Gemene deler: werk moet vooral ook gezellig en een beetje lollig zijn. En het helpt enorm als met de opmerkelijke perks een jeugdige sfeer wordt uitgedragen. Zeker in de jacht op ict’ers, zo blijkt.

#1. Nerf-guns

Zeer populair tegenwoordig zijn de nerf-guns. De plastieken geweren die uit schuim gemaakte projectielen afschieten, blijken steeds vaker op te duiken in Nederlandse vacatures, vooral in die waarin developers gezocht worden. De teller staat nu al op ruim 100. Bij de meeste van die bedrijven hebben werknemers dan een aantal van deze nerf-guns beschikbaar op kantoor, om hun collega’s alert te houden. Of gewoon; om de ander lekker mee te irriteren…

#2. Spelletjesavonden

Een spelletje onder collega’s na het werk? Een aantal werkgevers biedt bordspelavonden aan als een manier om na het werk om je collega’s ook eens op een andere manier te leren kennen. Vaak wordt hier dan ook pizza of een andere maaltijd bij voorzien. Gezellig!

#3. Potje FIFA

Ook opvallend: relatief vaker dan in landen als Frankrijk en Duitsland wordt in Nederlandse vacatureteksten een potje FIFA aangeboden als ontspanningsmoment. Ook deze arbeidsvoorwaarde zie je trouwens vooral terug in vacatures om developers of andere ict’ers aan te trekken. De teller staat op het moment van schrijven op net iets minder dan 100 vacatures.

#4. Yoga-sessies

Aan het andere uiterste van het ontspanningscentrum vinden we de vacatureteksten waarin gratis yoga-sessies worden aangeboden. Nog niet echt een grote hit te noemen, maar werknemers die helemaal ‘zen’ willen zijn, kunnen hun werkgever er nu al wel vast bij uitzoeken…

#5. Gratis pizza, fruit en fitness

En dan hebben we tot slot ook nog de werkgevers die onder het mom van ‘liefde gaat door de maag’ proberen via voeding nieuw talent aan te trekken. Zo zijn er werkgevers die gratis pizza aanbieden, maar aan de andere kant ook werkgevers die graag het gezonde voorbeeld willen geven. Dat varieert dan van gratis fruit op kantoor als secundaire arbeidsvoorwaarde, tot een gratis abonnement op de fitnessclub, een perk die het laatste jaar een sterke opmars maakt in vacatureteksten.

Lees ook

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf&. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners