‘Nergens in Europa is tekort aan developers zo groot als in Nederland’

Peter Boerman Op 04 december 2018
Gem. leestijd 3 min 2488x gelezen
Deel dit artikel:
‘Nergens in Europa is tekort aan developers zo groot als in Nederland’

Nergens in Europa is er zo’n groot tekort aan developers als in Nederland – en dan met name in en rond: Amsterdam. En dan is het in 1 jaar tijd ook nog eens met 42 procent toegenomen.

Het afgelopen jaar was opnieuw een recordjaar voor de Europese technologiesector. Deze sector groeide 5 keer sneller dan de rest van de Europese economie, blijkt uit het recente State of European Tech Report 2018, dat vandaag wordt gepresenteerd in Helsinki. Tegelijk spreekt er ook een grote zorg uit het rapport: de (toenemende) schaarste aan gekwalificeerd personeel. Met name in Nederland speelt zich dat af, en dan ook nog eens vooral in Amsterdam, zo meldt het rapport, waarvoor 5.000 Europeanen zijn ondervraagd.

216.800 professionele developers in Amsterdam

Op Parijs en Londen na blijkt (groot) Amsterdam (met 216.800 developers) momenteel de grootste stad/regio/hub in Europa voor professionele developers, aldus het onderzoek. In Parijs worden er ‘slechts’ zo’n 50.000 méér geteld, in Londen ongeveer 140.000, aldus gegevens van Stack Overflow. Moskou en Keulen volgen met zo’n 50.000 mínder developers. Dat grote aantal in Amsterdam is echter nog niet genoeg om aan de vraag te voldoen, zo blijkt uit gegevens van Indeed. Van de Nederlandse vacatures voor software-engineer blijkt namelijk 46 procent moeilijk te vervullen. En dat percentage is niet alleen het hoogste van Europa, het blijkt zelfs met 42 procent (!) gestegen ten opzichte van 2017.

developers rapport

Gemiddelde beloning in Amsterdam: 52.250 dollar

Van de in het onderzoek ondervraagde techondernemers in Frankrijk en de Benelux zegt momenteel 59 procent dat de strijd om techtalent is toegenomen. Dit speelt met name bij de grote techbedrijven in deze landen. Van hen gelooft ook 53 procent dat juist de lokale start-ups talent wegkapen. De schaarste kan grotendeels gezien worden als verklaring voor het feit dat softwarebedrijven in Amsterdam de op twee na hoogste salarissen hanteren, concludeert het onderzoek. Amsterdamse ontwikkelaars kennen namelijk een gemiddelde beloning van 52.250 dollar. Ter vergelijking: in Londen verdienen developers gemiddeld 54.000 dollar en in Berlijn 58.750 dollar (Bron: Glassdoor).

Van Spotify en Adyen, en de roep om diversiteit

Het rapport over de techsector gaat onder meer over het succes van Europese bedrijven als het Zweedse Spotify en de Nederlandse giganten Adyen en Elastic. Het laat ook een schaduwkant van de sector zien: een gebrek aan diversiteit. Zo gaf iets minder dan de helft van de ondervraagde vrouwen (46 procent) in het onderzoek aan discriminatie in de Europese technologiesector te hebben ervaren. En 55 procent zegt dat het eigen bedrijf géén diversiteitsbeleid heeft. Daarentegen zegt wel weer 75 procent van de respondenten dat de cultuur van hun eigen Europese techbedrijf toch wel ‘inclusief’ is.

developers discriminatieHet speelt niet alleen in Amsterdam

Het schaarste-probleem speelt overigens niet alleen in Amsterdam. Ook Den Haag heeft er bijvoorbeeld mee te maken. De Hofstad staat – met 121 procent groei – in het rapport op de vierde plaats als het gaat om snelgroeiende techcommunity’s in Europa. Het State of European Tech Report 2018 is mede geschreven door Tom Wehmeier, partner en hoofd Onderzoek bij Atomico. “De feiten spreken voor zich”, zegt hij. “Dit rapport laat zien dat de concurrentie voor techtalent in Nederland steeds intenser wordt. Techondernemers moeten de strijd aangaan met zowel Amerikaanse techgiganten als lokale start-ups.”

‘Het gebrek aan diversiteit in de sector is verontrustend, vooral op een moreel vlak’

De cijfers in het rapport over diversiteit noemt hij “verontrustend, vooral op een moreel vlak. Met name doordat er wordt gesuggereerd dat Europese technologie een aanzienlijke diversiteitsschuld heeft. Alleen als techondernemers erin slagen om diversiteit vanaf het begin te stimuleren, zal de Europese technologie de hoogten bereiken, waarvan wij weten dat die absoluut haalbaar zijn.”

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners