Net 1 op de 3 vacatures vraagt om een parttimer

Peter Boerman Op 30 oktober 2015 Gem. leestijd 2 min1785x gelezen
Deel dit artikel:
Net 1 op de 3 vacatures vraagt om een parttimer

Zo’n 2/3 van alle vacatures vraagt nog steeds specifiek om een fulltimer.

Ondanks dat veel werkzoekenden de voorkeur geven aan een parttime functie, spreekt ‘slechts’ 34 procent van de vacatures zich hier specifiek voor uit, blijkt uit een analyse van vacaturesite Jobdigger over in totaal 630.000 (ontdubbelde) online vacatures in het derde kwartaal van dit jaar.

jobdigger top 5 bedrijven

Ruim de helft door intermediairs

Van de getelde vacatures is 41,3 procent (dus zo’n 260.000) direct door werkgevers online gezet. De andere 58,7 procent is via een intermediair op internet te vinden. Vooral retailers blijken actieve adverteerders: Albert Heijn en Jumbo plaatsten de meeste vacatures, alhoewel als branche de maatsoftwareontwikkelaars nog net iets meer vacatures plaatsten dan de gezamenlijke supermarkten.

jobdigger provincies

Vooral in de Randstad

Weinig verrassend misschien, maar ook uit de Jobdigger-analyse blijkt het belang van de Randstad. Nog niet de helft van de provincies zorgt voor ruim driekwart van het vacature-aanbod, met de twee Hollanden voorop, en ook het relatief kleine Utrecht als belangrijke bron van nieuwe banen. De andere 7 provincies, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Limburg en Zeeland, boden dus nog niet eens een kwart van het totaal aantal vacatures.

jobdigger 3 opleidingen

Veel hoogopgeleiden

Uit de analyse blijkt dat 10 procent van de vacatures om een academische opleiding vraagt, en nog eens 41 procent om minimaal hbo-niveau. Samen dus ruim de helft van de vacatures, terwijl landelijk ongeveer een derde van de beroepsbevolking zo’n opleiding heeft en nog niet de helft van de mensen ook op hbo-niveau werkt.

Foto via Flickr.com

Lees meer:

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
the HERD
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency