Nieuwe baan? Bijna 2 op de 3 kijkt binnen 3 maanden opnieuw rond

Peter Boerman Op 29 oktober 2015
Gem. leestijd 2 min 3849x gelezen
Deel dit artikel:
Nieuwe baan? Bijna 2 op de 3 kijkt binnen 3 maanden opnieuw rond

Binnen drie maanden na indiensttreding begint 65 procent van de werknemers opnieuw om zich heen te kijken naar een baan.

En de hoogte van het inkomen lijkt geen reden om langer te blijven. Sterker nog: voor mensen met een salaris van rond de 90.000 euro per jaar is die periode zelfs nog korter: de helft kijkt na 28 dagen alweer rond, is de conclusie van een internationaal onderzoek van vacaturesite Indeed.

Jongeren kijken rond

Van de Nederlandse beroepsbevolking zegt 74 procent actief op zoek te zijn naar, of open te staan voor een nieuwe baan. Van de Nederlandse respondenten zoekt 62 procent minstens één keer per maand naar een nieuwe baan. Van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar zoekt zelfs 96 procent (!) regelmatig naar een nieuwe baan. Van de kandidaten tussen de 25 en 34 jaar oud kijkt 82 procent soms uit naar een nieuwe functie.

Ogen en oren open

‘Uit ons onderzoek komt duidelijk naar voren  dat werknemers altijd hun oren en ogen openhouden. De meerderheid wil op de hoogte blijven van nieuwe kansen die voor hen interessant kunnen zijn. Zo is 51 procent van de Nederlandse beroepsbevolking geabonneerd op vacature-alerts. Voor ons een teken aan de wand dat anno 2015 nagenoeg iedereen zich actief bezighoudt met zijn of haar carrière’, zegt Sander Poos, managing director van Indeed Benelux.

Salaris, locatie en werktijden

De redenen om op banenjacht te gaan, lopen uiteen. In Nederland staat salaris op nummer 1 (61 procent geeft dat aan), gevolgd door locatie van de werkgever (42%) en flexibele werktijden (40%). De Fransen vinden daarentegen zinvol werk juist belangrijker (38%) dan flexibele werktijden (25%).

Aanvullende arbeidsvoorwaarden, graag

Opvallend is dat Nederlandse werkzoekenden aanvullende arbeidsvoorwaarden belangrijker vinden bij de zoektocht naar de ideale baan, dan de ondervraagden in andere landen. Bij ons hecht 37 procent daar waarde aan en in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk respectievelijk 27, 21 en 23 procent.

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners