Een nieuwe baan zoek je niet in het weekend, maar op maan- of dinsdag

Peter Boerman Op 25 juli 2017
Gem. leestijd 3 min 1444x gelezen
Deel dit artikel:
Een nieuwe baan zoek je niet in het weekend, maar op maan- of dinsdag

Als Europeanen een nieuwe baan gaan zoeken, doen ze dat vooral aan het begin van de week, zo meldt nieuw onderzoek. En Nederlanders doen dat het liefst ‘s avonds.

Een vacature op het juiste moment plaatsen? Het kan groot verschil maken in het effect ervan. Nieuwe data van vacaturesite Indeed laten zien dat vooral in het begin van de week in heel Europa het zoekgedrag naar een nieuwe baan groot is. De Britten, de Ieren en de Duitsers lijken een lichte voorkeur te hebben voor de dinsdag, maar duidelijk is in elk geval dat je later in de week met je vacature steeds minder bezoekers trekt.

indeed dinsdag

Nederlanders laat actief, Duitsers vroege vogels

Qua tijdstip vindt de meeste activiteit plaats tussen 11 uur ’s ochtends en 1 uur ’s middags. De Duitsers gaan hierbij het vroegst aan de slag, terwijl de rest pas later op de dag zijn of haar laptop of smartphone erbij pakt om naar een andere baan om te kijken. Met name de Nederlanders, Britten en Ieren doen het ’s ochtends rustig aan en zijn doordeweeks juist veel ’s avonds actief.

indeed tijdstip dinsdagHet weekend is heilig

Opvallend is dat de meeste werkzoekenden het weekend liever besteden aan andere bezigheden dan banen zoeken. De vacaturezoektocht ligt van donderdagavond tot en met zondagmiddag namelijk vrijwel volledig stil. Vanaf zondagavond neemt de activiteit weer toe. ‘Mogelijk is dit gelinkt aan de start van de nieuwe werkweek’, constateert Indeed zelf.

Zomer: meer flex graag

Volgens het onderzoek blijkt dat er ook per seizoen naar verschillende soorten functies wordt gezocht. Zo is er in de zomerperiode vaak een hogere interesse in parttime- en flexibele functies. In Nederland wordt in de zomer bijvoorbeeld wel 37 keer (!) vaker dan gewoonlijk gezocht op functies als medewerker vulploegdienst. Verder zijn functies voor werk op Schiphol, in de schoonmaak en op festivals in de zomerperiode een stuk populairder dan in de rest van het jaar.

Ook in de VS is de dinsdag het populairst

De Europese onderzoeksresultaten sluiten aan bij de Amerikaanse, waar soortgelijk onderzoek vorige maand verscheen. Ook daar blijkt de dinsdag het populairst om naar een nieuwe baan uit te kijken. En ook hier is het rustig in het weekend, met ook hier een behoorlijke piek op de zondagavond, zo net voordat de volgende werkweek weer begint.

indeed dinsdag in amerika

Lees meer:

Meer van zulke verhalen?

Lees twee keer per week de Nieuwsbrief van Werf&. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners