Nieuwe soap stimuleert werken in de zorg

Peter Boerman Op 20 maart 2013
Gem. leestijd 2 min 1963x gelezen
Deel dit artikel:
Nieuwe soap stimuleert werken in de zorg

Op maandag 25 maart begint RTL 5 met de soap Malaika. De serie draait om drie jonge mensen die niet alleen samenwonen, maar ook in het zorgcentrum Malaika samenwerken. Een serie die de kijker dagelijks meesleept, maar tevens als doel heeft jongeren enthousiast te maken voor het werken in de zorg.

Liefde voor elkaar en voor het vak

In Malaika staan problemen, liefde en romances centraal. De drie hoofdpersonen in de soap werken samen met ervaren collega’s wiens werk, privélevens en onderlinge relaties ook naar voren komen in de verhaallijnen. De soap is een samenwerking tussen RTL 5 en verschillende zorgorganisaties en schetst zoveel mogelijk de werkelijke situatie in de sector. Romantiek, drama, ontroering, spanning en humor wisselen elkaar af in boeiende verhalen over zorgverleners en hun cliënten.

Krapte op de arbeidsmarkt

De serie heeft niet alleen het doel te vermaken, maar heeft ook een missie voor de arbeidsmarkt. De vraag naar zorg en vooral ouderenzorg blijft de komende jaren toenemen. En hoewel de maatregelen uit het regeerakkoord de groei van de zorgvraag op de korte termijn zullen temperen, zal de krapte op de arbeidsmarkt het moeilijk maken voldoende mensen aan te trekken, zelfs als de vraag naar zorg gelijk blijft.

Trots en fascinatie

Ongeveer 50 zorgorganisaties en brancheorganisatie ActiZ , verenigd in de coöperatie ‘Jongeren werken in de Zorg’, hebben daarom de handen ineen geslagen om de (toekomstige) vraag naar nieuwe zorgmedewerkers aan te pakken. Zij willen met de soap een positief en realistisch beeld neerzetten van het werken in de zorg en bijdrage aan de trots onder de huidige medewerkers. De tv-serie die laat zien hoe het is om in de zorg te werken: wat je mogelijkheden zijn, je inkomen, het werken in je eigen buurt en de verantwoordelijkheid. De kijker – jong of oud, ziek of gezond – willen zij fascineren door het werken in de zorg en ervoor zorgen dat medewerkers met trots kunnen zeggen: kijk, dat is mijn wereld.

Al jong profiel kiezen

Initiatiefnemer en bestuurder van zorgorganisatie Buurtzorg Jos de Blok zegt over de serie: “Jongeren moeten al op jonge leeftijd een leerweg of profiel kiezen. Vaak hebben ze nog geen idee wat verschillende beroepen inhouden. Ik ben er van overtuigd dat wij met Malaika kunnen laten zien hoe boeiend een vak als verpleegkundige of verzorgende kan zijn en dat het eigenlijk heel avontuurlijk is om mensen die jou nodig hebben te ondersteunen.”

Elke werkdag

De soap is elke werkdag te zien tussen 19.00 en 19.30 uur en is totstand gekomen onder creatieve leiding van Johan Nijenhuis, die eerder verantwoordelijk was voor tv-series als GTST, Costa!, Voetbalvrouwen en SpangaS. Hoofdrollen in Malaika zijn onder meer voor Jasmine Sendar en Curt Fortin.

 

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners