Trainees willen héél graag hun eigen traineeship vormgeven, maar mogen dat nog zelden

Peter Boerman Op 17 maart 2017
Gem. leestijd 4 min 2674x gelezen
Deel dit artikel:
Trainees willen héél graag hun eigen traineeship vormgeven, maar mogen dat nog zelden

Trainees willen steeds meer invloed kunnen uitoefenen op hun eigen traineeship, maar werkgevers laten dat nog nauwelijks toe. ‘Organisaties zien het belang hiervan nog onvoldoende in.’

Je eigen mentor kiezen? Ja, graag! Zelf projecten mogen samenstellen en daarop invloed uitoefenen? Ja, ook héél belangrijk. En een persoonlijk opleidingsplan? Natúúrlijk vinden we dat belangrijk.

Trainees eensgezind, werkgevers zien het niet zo

Trainees zijn behoorlijk eensgezind als het gaat om wat zij belangrijk vinden in de vormgeving van hun traineeship, blijkt uit benchmarkonderzoek verricht door Become A Trainee. Maar de werkelijkheid blijkt weer eens een stuk weerbarstiger. ‘Een goede verhouding tussen eigen regie en vaste structuur wordt helaas nog niet door alle organisaties als belangrijk gezien’, aldus Ilse de Heer, die met haar DeHeer Consultancy opdrachtgever van het onderzoek was.

Gat tussen wens en werkelijkheid

Enige invloed op de projecten die ze krijgen hebben de meeste trainees nog wel, zo blijkt (al zouden ze dat graag nog méér hebben). Maar het gat tussen wens en werkelijkheid is al groter als het gaat om een persoonlijk ontwikkelingsplan. En de eigen keuze van een mentor? Trainees geven het qua belang een 2,75 op een schaal van 1 tot 4. Maar of ze het in de praktijk ook mogen? Dan is het cijfer ineens maar 1,75.

Positieve uitzondering

Positieve uitzondering in het onderzoek is Randstad, waar trainees wel behoorlijk wat zeggenschap hebben over het 2,5 jaar durende traineeship. Ook DisGover, dat een tweejarig traineetraject ontwikkelde voor verschillende overheidsorganisaties, wordt in het onderzoek geroemd. Het bedrijf krijgt een pluim, omdat het ‘heel bewust bezig is met de projecten die een trainee kan doen, waardoor er veel variëteit ontstaat in een omgeving die dit normaal gesproken niet zo makkelijk toelaat.’

Belangrijke les

Het benchmarkonderzoek werd uitgevoerd voor de jaarlijkse verkiezing van ‘Het Beste Traineeship van de Benelux’, dit jaar voor de tiende keer georganiseerd, en in Delta Lloyd de winnaar kende. Volgens De Heer leidt het onderzoek tot een belangrijke les: ‘Een tip is om een oriëntatieperiode in te voeren waarin de trainees kunnen uitvinden wat ze willen en geef hen de mogelijkheid om dit toe te passen. Dit valt voor organisaties overigens goed te realiseren, met een traineeship op maat.’

‘Een tip is om een oriëntatieperiode in te voeren waarin de trainees kunnen uitvinden wat ze willen’

Inzicht in eigen gedrag

Net als autonomie behoren persoonlijke ontwikkeling en een netwerk kunnen opbouwen voor de ondervraagde trainees ook bij de belangrijkste facetten van het traineeship. Maar ook hier werken de werkgevers echter nog niet allemaal even hard aan mee, aldus het onderzoek. Meest positieve uitzondering was hier Delta Lloyd (foto), waar de trainees wel veel inzicht krijgen in hun eigen gedrag en bewustwording van de effecten hiervan.

beste traineeship

Verdient de investering in een trainee zich terug?

Een nieuw thema waar de deelnemende organisaties dit jaar op werden beoordeeld is Return on Investment. Verdient de investering in een trainee zichzelf terug? Wat wordt er geïnvesteerd in de opleiding, coaching en begeleiding van de trainee en hoeveel trainees komen uiteindelijk in het management van een organisatie? Hier is het Mainfreight Traineeship de positieve uitschieter: bij hen blijkt het opleidingstraject ook daadwerkelijk een fast track naar een managementpositie.

We hebben een winnaar!

De resultaten van het onderzoek werden vandaag gepresenteerd tijdens de finale van de de verkiezing van het ‘Beste Traineeship van de Benelux’, op Landgoed Luchtenberg in Ulvenhout. Na elevator pitches voor de vakjury werd uiteindelijk Delta Lloyd dus als winnaar verkozen. Zij mogen dit jaar deze felbegeerde titel dragen.

‘Verfrissend en positief’

Claudette Rensen, Senior Talent Manager bij KPN, werd verkozen tot Best Traineeship Programme Manager. De vakjury vond het ‘verfrissend en positief’ om te zien hoe betrokken Claudette is bij het wel en wee van de trainees. Voor de trainees is het duidelijk dat zij bij haar terecht kunnen, aldus de jury.

claudette traineeship trainees kpn

Belangrijk? En hoe vind je het echt?

De verkiezing voor Beste Traineeship staat open voor traineeships uit alle sectoren. In de eerste ronde vullen trainees een online vragenlijst in. Minimaal 5 trainees per organisatie moeten de daarop staande statements beoordelen. Voor elk statement zijn 2 scores: 1 voor het belang dat trainees aan een bepaald onderwerp hechten, en 1 voor hoe zij vinden dat het nu in hun organisatie geregeld is.

Keurmerk en benchmarkrapport

Via een benchmarkanalyse worden uit deze resultaten vervolgens de beste traineeships geselecteerd. Zij ontvangen een keurmerk. Ook ontvangen alle deelnemende partijen een (persoonlijk en strikt vertrouwelijk) benchmarkrapport waarin hun traineeship wordt vergeleken met de totale populatie.

15 kandidaten in tweede ronde

In een tweede ronde ondervraagt een vakjury 15 kandidaten over de punten waarin hun traineeships uitblinken. Hieruit komt een oordeel naar voren over 5 aspecten: Personal Branding, Balanced Projects, Performance Appraisal, Training & Development en Return on Investment. Voor ieder criterium wordt een ‘Best Practice’-winnaar gekozen. In de finaleronde nemen 4 winnaars het tegen elkaar op. De winnaar daarvan, Delta Lloyd, mag zich vervolgens dus een jaar lang Het Beste Traineeship uit de Benelux noemen. Gefeliciteerd!

‘Het traineeship van Delta Lloyd is door de hele organisatie zichtbaar en wordt ook duidelijk gedragen’

Echt de managers van de toekomst

De vakjury roemde het feit dat het traineeship van Delta Lloyd echt dé managers van de toekomst opleidt. De jury heeft in alle rondes trainees van alle deelnemende organisaties gesproken en wat met name opviel aan de trainees van Delta Lloyd was dat zij ‘zeer authentiek overkomen. De trainees krijgen een goed inzicht in hun eigen gedrag en bewustwording van de effecten hiervan. Hun impact is groot binnen het traineeship, maar ook binnen de organisatie. Het traineeship is door de hele organisatie zichtbaar en wordt ook duidelijk gedragen door de organisatie. Dit blijkt onder meer uit de betrokkenheid van de top en uit de grote vraag vanuit de organisatie om trainees te mogen inzetten op de belangrijke projecten.’

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners