Wim op woensdag: Over de kracht van nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid is een deugd, ook voor recruiters, stelt Wim van den Nobelen. Als je daarnaast jezelf ook nog kunt blijven verwonderen, kun je helemaal je Eureka-moment bij een kandidaat beleven…

Wim Van den Nobelen Op 28 oktober 2020
Gem. leestijd 2 min 384x gelezen
Deel dit artikel:
Wim op woensdag: Over de kracht van nieuwsgierigheid

‘Ik heb geen talent, ik ben gewoon nieuwsgierig’, aldus Einstein. Nu kun je best eraan twijfelen of dat gebrek aan talent klopt, maar waar je natuurlijk niet aan kunt twijfelen is zijn nieuwsgierigheid. Elke uitvinder/ontdekker is per definitie zoekende naar het nieuwe, het onbekende.

Elke uitvinder/ontdekker is per definitie zoekende naar het nieuwe, het onbekende.

Nieuwsgierigheid is volgens Wikipedia een ‘natuurlijk onderzoekend gedrag dat voorkomt bij de mens en vele andere diersoorten, en is het emotionele aspect van levende wezens dat leidt tot verkenning, onderzoek, en leren.’

Het leidt tot begrip

Nieuwsgierigheid leidt tot kennis, kennis leidt weer tot begrip. Zo schrijft Sanne Blauw in haar recente artikel op De Correspondent (‘Waarom slimme mensen domme dingen zeggen‘) over een onderzoek van Yale-professor Dan Kahan dat aantoonde dat nieuwsgierige types niet kozen voor een artikel dat in lijn was met hun overtuigingen, maar het artikel dat het meest verrassend was. Hun nieuwsgierigheid won het dus van hun identiteit.

Zonder nieuwsgierigheid geen vuur, geen stoommachine, geen auto.

Zonder nieuwsgierigheid was er geen vuur geweest. Geen stoommachine. En ook geen auto. Geen internet. Iedere uitvinding begint bij nieuwsgierigheid. En als de juiste persoon zich op de ideale plaats bevindt onder perfecte omstandigheden, dan ontstaan de mooiste ontdekkingen. Vaak bewust, soms per toeval. Alleen diegene die nieuwsgierig is en zich kan verwonderen is vatbaar voor een Eureka-moment.

Wijsheid en verwondering

Nieuwsgierigheid is goed, maar door je daarnaast ook te verwonderen ontstaat er pas een synergetisch effect. Verwondering is echt iets anders dan nieuwsgierigheid. Verwondering is te omschrijven als zien, horen, voelen wat er om je heen gebeurt en dat bestormen met je vragen. Socrates stelde dat wijsheid begint met verwondering.

Niemand heeft alle wijsheid in pacht, ook recruiters niet.

Niemand heeft alle wijsheid in pacht, ook recruiters niet. Recruiters hebben wel net als alle mensen vooroordelen en een identiteit. Nieuwsgierigheid, jezelf kunnen verwonderen en door op zoek te gaan naar het verrassende in de kandidaat kun je zomaar tegen jouw eigen Eureka-moment aanlopen.

Over de auteur

wim van den nobelen is er maar druk mee eenrichtingsverkeerWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Op (bijna elke) woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij Strictly People
Wim van den Nobelen is eigenaar van werving- en selectiebureau Strictly People en recruiter op het gebied van Salarisadministratie.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners