Nog 1x over 2022: Nog nooit wisselden zóveel mensen van baan

2022 was een jaar van extremen op de arbeidsmarkt. Nooit eerder was de krapte zó groot, nooit eerder waren er zóveel vacatures. Maar ook wisselden nooit eerder zóveel mensen van werkgever: bijna 1 op de 5 werkenden in Nederland.

Peter Boerman Op 03 januari 2023
Gem. leestijd 3 min 1748x gelezen
Deel dit artikel:
Nog 1x over 2022: Nog nooit wisselden zóveel mensen van baan

Mocht ‘een nieuwe baan’ dit jaar voorkomen op je lijstje goede voornemens: je bent niet de enige. Januari is een maand waarin altijd veel gezocht wordt op vacatures én veel wordt gesolliciteerd. Maar ook los daarvan is de mobiliteit op de arbeidsmarkt hoog. Hoger dan ooit, zo blijkt zelfs uit het rapport Verloopcijfers 2022 van Intelligence Group en de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Maar liefst 1,8 miljoen mensen wisselden in 2022 van werkgever – een absoluut record.

Maar liefst 1,8 miljoen mensen wisselden in 2022 van werkgever – een absoluut record. Dat zijn er ruim 335.000 meer dan in 2021. En dit is dan nog los van de interne mobiliteit bij werkgevers. Opvallend, gezien de aanhoudende klachten van werkgevers dat ze maar geen mensen kunnen vinden, en dat ze op hun vacatures maar geen reacties krijgen. Dat kan trouwens ook best kloppen, stellen de onderzoekers. Want actieve sollicitanten waren er in 2022 inderdaad maar heel weinig, maar latente werkzoekenden dus blijkbaar des te meer. En die werden ook meer benaderd dan ooit.

Sourcing: bijna 40%

Zo kregen...

Dit artikel gratis lezen?

Dit artikel is alleen beschikbaar voor Werf& Pro leden.

Waarom een Werf& Pro account super handig is:

  • Je krijgt toegang tot exclusieve content.
  • De homepage wordt aan de hand van jouw voorkeuren weergegeven.
  • Je ontvangt 2 keer per week onze nieuwsbrief;
  • Je krijgt 10% korting op al onze events*
  • Je ontvangt speciale aanbiedingen van onze partners.
  • Je download gratis het Jaarboek 2022/2023

*Exclusief RLN events

Maak binnen 1 minuut een gratis Werf& Pro account.

Registreren Al een account? Log dan hier in

Deze site onthoudt via een cookie die geplaatst wordt bij inloggen dat gebruikers na 48 uur weer worden uitgelogd. Als je het ‘remember me‘ vinkje aanzet onthoudt de site het voor 14 dagen. Dit geldt niet als je hebt ingesteld in je browser dat wanneer je deze site sluit je  ook meteen je cookies wist.

Meer weten?

Download hier het volledige rapport met alle verloopcijfers over 2022:

Verloop

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners