Noodklok van de week: bedrijven krijgen ook financiële vacatures al niet meer vervuld

Peter Boerman Op 10 mei 2017
Gem. leestijd 2 min 2015x gelezen
Deel dit artikel:
Noodklok van de week: bedrijven krijgen ook financiële vacatures al niet meer vervuld

Ruim 8 op de 10 Nederlandse bedrijven hebben moeite goede financiële professionals te vinden. Daardoor kiezen ze er steeds vaker voor om ze dan maar zelf op te leiden.

Dat er schaarste is in veel sectoren, is geen nieuws. Zelfs aan goed financieel personeel blijkt nu weer veel gebrek. Ondanks de enorme krimp die vooral banken en verzekeraars in Nederland de laatste jaren meemaakten, kunnen gewone bedrijven nauwelijks aan mensen komen om hun financiële afdelingen te versterken, blijkt uit een rondgang van recruitmentbureau Robert Half onder 200 Nederlandse CFO’s en financieel directeuren.

Enkele resultaten

  • 25% van de financiële directeuren in Nederland verwacht komend jaar nieuwe functies toe te voegen aan het team.
  • 44% heeft vacatures binnen bestaande functies.
  • 84% geeft aan moeite te hebben om vacatures voor financiële profielen in te vullen.
  • 95% overweegt hier mensen zonder financiële achtergrond voor aan te nemen en hen intern bij te scholen.

De financiële afdeling verandert

De schaarste heeft onder meer te maken met veranderende eisen aan finance-afdelingen, zegt Thomas Traxler (Robert Half). Moderne financiële afdelingen hebben met meer te maken dan alleen cijfers. Ze moeten ook strategisch op toekomstige ontwikkelingen kunnen anticiperen. Daar horen ook andere mensen bij. “Financiële afdelingen staan voor de grootste verandering in hun bestaan. Meer dan ooit moeten ze een evenwicht vinden tussen operationele finance-doelstellingen, veeleisende compliance en regelgeving, en steeds hogere verwachtingen.”

‘Financiële afdelingen staan voor de grootste verandering in hun bestaan’

Meer vraag dan aanbod

Door de schaarste op de arbeidsmarkt voor financiële profielen zijn bedrijven genoodzaakt hun recruitmentstrategie bij te sturen, aldus Traxler. “In een zeer competitieve markt kunnen bedrijven niet blijven wachten op een buitenkansje. Ze moeten zich vooral bewust zijn van wat de echte must-haves en wat de nice-to-haves zijn voor een functie. Bepaalde skills zijn natuurlijk onontbeerlijk, maar er zijn ook vaardigheden die je makkelijk kunt aanleren op de werkvloer.”

Bijna de helft kiest voor soft skills

Dat blijkt ook uit de hoofdredenen die financieel directeuren geven om niet-financiële medewerkers te werven: 54% geeft aan dat relevante ervaring binnen de eigen industrie evengoed belangrijk is. Daarnaast zijn volgens 49% voor sommige profielen de ‘soft skills’ belangrijker dan technisch goed met cijfers overweg kunnen.

‘Bedrijven moeten nadenken over de must-haves en de nice-to-haves voor een functie’

Inzichten helder communiceren

Traxler: “Goed samenwerken met alle afdelingen binnen het bedrijf is tegenwoordig cruciaal. Financiële inzichten moeten helder gecommuniceerd worden naar de andere afdelingen. Daarom worden ook de sociale vaardigheden steeds belangrijker. De zoektocht naar de juiste mensen hiervoor blijft dan ook voor menigeen een uitdaging.”

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners