De noodklok van de week klinkt bij… de bouwsector

Peter Boerman Op 07 december 2016
Gem. leestijd 2 min 611x gelezen
Deel dit artikel:
De noodklok van de week klinkt bij… de bouwsector

Bijna elke week lijkt er wel weer een andere sector te schrééuwen om goed personeel. Nu is het weer de bouwsector die de noodklok luidt.

De bouwsector kent weer groei in productie, maar vergrijst sneller dan andere sectoren, en bovendien is er steeds meer behoefte aan hoogopgeleiden in de bouw, mede door alle digitale innovaties die op de branche afkomen.

madeline buijsVerjongen is nodig

En zulke mensen zijn nauwelijks voorradig, aldus ABN Amro in een recent rapport. ‘De bouwsector moet nodig verjongen’, stelen opsteller Petran van Heel en Madeline Buijs (foto). In de bouw ‘stijgt de gemiddelde leeftijd immers sneller dan het landelijk gemiddelde, en ook het aantal jongeren is in de afgelopen jaren sterk gedaald.’

Vooral de crisis is de boosdoener

Dat komt vooral door de crisis, aldus de opstellers van het rapport. ‘Daardoor bood de sector geen aantrekkelijk perspectief voor jongeren.’ Tussen 2009 en 2015 daalde het aantal bouwmedewerkers tussen 15 en 25 jaar met 45 procent, terwijl het aandeel 55-plussers steeg van 16 naar 20 procent. Van de 616.000 bouwbanen in 2009, waren er in 2016 nog maar 506.000 over. ‘In geen enkele sector zijn zoveel banen verloren gegaan.’ Over 10 jaar is 18 procent van de huidige werknemers de 65 gepasseerd; over 20 jaar is dat zelfs 45 procent.

‘In geen enkele sector zijn in de crisis zoveel banen verloren gegaan als in de bouw’

Tot 15 procent groei in aantal banen

En dat terwijl vooral in de woningbouw en duurzame renovatie veel vraag is. ABN Amro denkt dat het aantal banen in de bouw volgend jaar met wel 15 procent kan stijgen. En daarbij gaat het niet alleen om gespecialiseerde vakmensen, maar juist ook om mensen die kunnen omgaan met nieuwe technologie, zoals het Internet of Things, drones en 3D-printen.

vacatures in de bouwsector

6.800 vacatures open

Het aantal vacatures is nu al sterk aan het stijgen in de sector. In het tweede kwartaal van 2016 stonden er 6.800 vacatures open. Dat is 26 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2015. Om die vacatures te kunnen vervullen raadt ABN Amro bedrijven in de sector aan om ‘te zoeken naar partners en te investeren in nieuwe technologieën, om zo het juiste arbeidsklimaat te creëren en nieuw talent aan te trekken.’ Ook meer trainen moet verlichting brengen, aldus het rapport.

bouw vacatures noodklok

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners