Nu al 21,3 procent jeugdwerkloosheid eurozone

Peter Boerman Op 02 februari 2012
Gem. leestijd 2 min 1686x gelezen
Deel dit artikel:

Ruim 10 procent van alle mensen in de eurozone is momenteel werkzoekend. Dit percentage is niet meer zo hoog geweest sinds 1998. In de landen die de euro voeren, is maar liefst 21,3 procent van de jongeren onder de 25 jaar zonder baan, zo blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.

Schrikbarend hoog

Vooral in Zuid-Europa is de werkloosheid tot schrikbarende hoogte gestegen. Spanje voert de lijst aan met een algemene werkloosheid van 22,9 procent en een jeugdwerkloosheid van zelfs 48,7 procent, Griekenland, Ierland, Portugal, Slowakije en Estland volgen. Al deze landen kennen een werkloosheid hoger dan het gemiddelde van de eurolanden.
Nederland en Oostenrijk doen het relatief goed.

Opvallend is ook de zeer hoge jeugdwerkloosheid in Frankrijk (23,8 procent) en Italië (31 procent). Bij onze zuiderburen werkt 20,7 procent van de jongeren tot 25 niet. Oostenrijk en Nederland doen het van alle landen in de eurozone het best. In Oostenrijk is de werkloosheid 4,1 procent en in Nederland is 4,9 procent. Ook hier is de jeugdwerkloosheid groter; onder jongeren tot 25 jaar heeft in Nederland 8,6 procent van de mensen geen werk.

Het buitenland trekt

Onlangs berichtte Jobbird al dat 10% van de Nederlanders die op zoek is naar een baan, het liefst in het buitenland zou werken. Vooral hoger opgeleiden, jongeren en ouderen willen weg uit Nederland. Dit geldt zowel voor mensen in loondienst als zzp’ers. De populairste landen om te gaan werken blijken België, Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Opvallend is het relatief hoge aantal 40-plussers met uitgebreide (management) ervaring die hun heil in het buitenland zoeken. Pas afgestudeerden zien al langere tijd buitenlandse ervaring als een pluspunt voor hun CV. Zelfstandigen zonder personeel zijn het meest in een buitenlandse baan geïnteresseerd; de verklaring voor deze oververtegenwoordiging is waarschijnlijk de zware concurrentie die zij op de Nederlandse markt ervaren.

Taalvaardigheid

Lager opgeleiden met een technische achtergrond of ervaring in productie en industrie zijn het minst reislustig. Geringere taalvaardigheid en (vooral voor technici) voldoende kansen op de Nederlandse markt zijn hiervoor redenen.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners