Oké, het STAP-budget verdwijnt. Maar hoe blijven we dan leren voor de arbeidsmarkt van morgen?

Al was er veel kritiek, het STAP-budget was razend populair. Toch sneuvelt het nu in de nieuwste ronde bezuinigingen. Oké. Eén vraag blijft echter onbeantwoord: hoe gaan we dan nú leren voor de arbeidsmarkt van morgen?

Peter Boerman Op 02 mei 2023
Gem. leestijd 5 min 567x gelezen
Deel dit artikel:
Oké, het STAP-budget verdwijnt. Maar hoe blijven we dan leren voor de arbeidsmarkt van morgen?

Soms maakt de politiek toch vreemde sprongen. Nog maar net twee weken geleden was minister Van Gennip zeer enthousiast over het STAP-budget. In antwoorden op Kamervragen zei ze onder meer dat ‘met het STAP-budget voor iedereen met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt een individueel scholingsbudget binnen handbereik is gekomen’, dat ‘de laagdrempelige benadering lijkt aan te slaan’ en dat ‘voor de zomer wordt bezien op welke wijze STAP meer gericht op (om-)scholing naar maatschappelijk cruciale sectoren kan worden ingezet.’

De aanvraagronde van 1 mei mocht 34 miljoen euro verdelen, die in 3 uur weer volledig vergeven was.

Slechts een paar dagen later klinkt echter plots de roep om bezuinigingen (sorry: een ‘koerswijziging’), en sneuvelt het STAP-budget vrijwel meteen. De 4 rondes die gepland stonden voor 2023 gaan nog door, maar vanaf 1 januari 2024 vervalt de scholingssubsidie Stimulans Arbeidsmarktpositie helemaal. De duizenden werknemers die wel oren hadden naar 1.000 euro scholingsgeld zullen dit dan ergens anders vandaan moeten halen. En dat het hierbij om grote aantallen gaat, moge duidelijk zijn. De aanvraagronde van 1 mei mocht...

Dit artikel gratis lezen?

Dit artikel is alleen beschikbaar voor Werf& Pro leden.

Waarom een Werf& Pro account super handig is:

  • Je krijgt toegang tot exclusieve content.
  • De homepage wordt aan de hand van jouw voorkeuren weergegeven.
  • Je ontvangt 2 keer per week onze nieuwsbrief;
  • Je krijgt 10% korting op al onze events*
  • Je ontvangt speciale aanbiedingen van onze partners.
  • Je download gratis het Jaarboek 2022/2023

*Exclusief RLN events

Maak binnen 1 minuut een gratis Werf& Pro account.

Registreren Al een account? Log dan hier in

Deze site onthoudt via een cookie die geplaatst wordt bij inloggen dat gebruikers na 48 uur weer worden uitgelogd. Als je het ‘remember me‘ vinkje aanzet onthoudt de site het voor 14 dagen. Dit geldt niet als je hebt ingesteld in je browser dat wanneer je deze site sluit je  ook meteen je cookies wist.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners