Grootste gruwel voor technische recruiters: ongekwalificeerde sollicitanten

Peter Boerman Op 30 maart 2017
Gem. leestijd 2 min 689x gelezen
Deel dit artikel:
Grootste gruwel voor technische recruiters: ongekwalificeerde sollicitanten

Onbekwame mensen die tóch solliciteren op technische vacatures? Veel recruiters in de branche is het een gruwel. Liefst 36 procent ziet dit zelfs als ergernis nummer 1.

Andere grote ergernissen zijn het imago van de technische sector (29 procent), commerciële acquisitiebureaus (14 procent) en onderlinge concurrentie op wervingsgebied (12 procent). Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer, een rapport op basis van onderzoek onder 1.164 respondenten uit de technische branche.

ergernissen technische

Vacature vervullen kost vaak minstens half jaar

Bijna een kwart van de ondervraagde bedrijven (22%) heeft jaarlijks gemiddeld 3 tot 5 technische vacatures, 14 procent heeft er 6 of meer, 64 procent heeft er gemiddeld minder dan 3.

bij 32% van de technische bedrijven duurt een vacature vervullen minstens een half jaar

Bij 56 procent van de bedrijven duurt het tussen 1 maand en een half jaar voor een openstaande vacature is ingevuld. Slechts 12 procent zegt dat een technische vacature binnen een week tot een maand is vervuld, bij 32 procent duurt een vacature vervullen minstens een half jaar.

Grootste personele uitdaging de komende jaren

Ondanks de moeizame arbeidsmarkt voor technici zien relatief weinig respondenten werving als de belangrijkste uitdaging voor de komende jaren. Waar 35 procent ‘borging van kennis en kunde’ prioriteit nummer 1 vindt, noemt 17 procent ‘werving’ en nog eens zo’n aantal ‘selectie’ als grootste personele uitdaging voor de komende tijd.

Kans in plaats van ergernis

Dat onbekwame mensen tóch reageren op technische functies is volgens ROVC-directeur John Huizing overigens ook niet zo erg. ‘Dat mensen solliciteren op vacatures waar ze niet geschikt voor zijn zou juist een kans moeten zijn en geen ergernis’, zegt hij. ‘Blijkbaar zijn er veel mensen die in de techniek willen werken, zonder dat ze de juiste opleiding hebben gevolgd of werkervaring hebben opgedaan.’

‘Met een andere mindset kunnen  werkgevers vacatures sneller invullen’

Met een andere mindset van werkgevers kunnen vacatures sneller worden ingevuld, zegt Huizing. ‘Selecteer sollicitanten bijvoorbeeld op motivatie en breng dan de aanwezige competenties in kaart. Met een opleidingsplan kunnen vervolgens de benodigde competenties wel worden bijgebracht.’

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners