Steeds meer vacatures bieden een onbeperkt aantal vakantiedagen aan

Peter Boerman Op 01 september 2017
Gem. leestijd 2 min 2412x gelezen
Deel dit artikel:
Steeds meer vacatures bieden een onbeperkt aantal vakantiedagen aan

Een ongelimiteerd aantal vakantiedagen. Of het overnemen van de studieschuld. Steeds meer vacatures bieden het aan, net als sportschoolabonnementen en gratis fruit.

Het aantal vacatures waarin een ongelimiteerd aantal vakantiedagen wordt genoemd, verdubbelde zelfs in een jaar, zo blijkt uit onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift, dat het aanbod van arbeidsvoorwaarden van Nederlandse bedrijven analyseerde. De afgelopen 12 maanden noemden 149 vacatureteksten zo’n onbeperkte vakantie, tegenover 75 een jaar eerder.

Topper: flexibele werkuren

Daarmee is het overigens nog wel echt een kleintje. Topper onder de genoemde secundaire arbeidsvoorwaarden – met afstand: flexibele werkuren. Dat de kandidaat zelf invloed heeft op de werktijd werd bijna even vaak genoemd als de nummer 2 en 3 samen (53.542 keer, om precies te zijn). Een auto van de zaak kwam in 27.568 vacatures voor, de mogelijkheid tot carrièreontwikkeling en verder leren werd 26.899 keer expliciet genoemd.

Sportschool of fruit minder genoemd

De top 5 wordt gecomplementeerd door een laptop, tablet of smartphone van de zaak (9.337 keer genoemd) en een pensioenregeling (8.485 keer genoemd). Opvallend is dat perks op gezondheidsgebied minder populair lijken. Op een totaalaantal van meer dan 2 miljoen vacatures werd een sport(school)vergoeding het afgelopen jaar slechts 2.479 expliciet aangeboden, en gratis fruit of gezonde maaltijden maar in 2.427 vacatures.

In opmars: overnemen studieschuld

De gezonde arbeidsvoorwaarden zijn overigens wel in opmars, met een maandelijkse groei van respectievelijk 6 en 5,3 procent. Die groei is fors, maar wel kleiner dus dan die van de ongelimiteerde vakantiedagen (in 1 jaar verdubbeld). Ook de studieschuld overnemen zit flink in de lift (in 1 jaar van 95 naar 168 vacatures). Opvallend: een onbeperkt aantal vakantiedagen is echt een start-up-dingetje. Van alle vacatures waarin het wordt genoemd, is er maar eentje van bedrijf met meer dan 200 werknemers.

Een onbeperkt aantal vakantiedagen lijkt echt een start-up-dingetje

Belangrijk, maar weinig genoemd

Uit Glassdooronderzoek bleek vorig jaar dat maar liefst 3 op de 5 werkzoekenden bij de keuze van een nieuwe werkgever secundaire arbeidsvoorwaarden heel belangrijk vinden. Joblift deed zijn onderzoek naar 15 specifieke voorwaarden. Opvallend: die kwamen slechts voor in 6,6 procent van de vacatures. Dit sluit aan bij eerder onderzoek van de Intelligence Group, waaruit ook blijkt dat vacatureteksten nog maar matig inspelen op wat werkzoekenden belangrijk vinden.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners