Onbeperkt verlof blijkt een steeds populairdere arbeidsvoorwaarde

Peter Boerman Op 29 mei 2018
Gem. leestijd < 1 minuut 1573x gelezen
Deel dit artikel:
Onbeperkt verlof blijkt een steeds populairdere arbeidsvoorwaarde

Onbeperkt vakantie? Steeds meer bedrijven bieden het aan als arbeidsvoorwaarde. In 2018 komt het zelfs in drie keer zoveel vacatures voor als in 2015, zo blijkt.

Met de zomerse omstandigheden buiten is het waarschijnlijk iets waar velen naar snakken. En om zich te onderscheiden in een krappe arbeidsmarkt bieden ook daadwerkelijk steeds meer werkgevers het aan: ‘onbeperkt verlof’. Om nu te zeggen dat het schering en inslag is, gaat misschien wat ver. Maar het afgelopen jaar (tot mei 2018) was de bijzondere arbeidsvoorwaarde al in 230 vacatures te vinden, een stijging van 88 procent ten opzichte van het jaar ervoor. En dat jaar kende zelf al een groei van 58 procent.

Alleen niet in Drenthe

Het concept van een ongelimiteerd aantal verlofdagen heeft zich inmiddels door heel Nederland verspreid, meldt Joblift, dat hiervoor het Nederlandse vacatureaanbod van de laatste 3 jaar onderzocht. Alleen in de provincie Drenthe konden ze nog geen vacatures vinden waarbij je als werknemer onbeperkt op vakantie mag.

Vacatures staan 19 dagen langer open

Inmiddels werken minstens 77 Nederlandse bedrijven met het concept van onbeperkte vakantie, aldus de analyse. Toch komen de sollicitanten hier ook weer niet op af als vliegen op de stroop. Opvallend genoeg staan vacatures met deze arbeidsvoorwaarde gemiddeld zelfs 19 dagen lánger open dan het gemiddelde. ‘Maar dat kan ook erop wijzen dat deze arbeidsvoorwaarde vooral wordt gebruikt om kandidaten te vinden voor posities die moeilijk te bezetten zijn’, aldus de onderzoekers.

Vooral in Nederland populair

Onbeperkt verlof lijkt overigens ook een voorwaarde die vooral in Nederland wordt ingezet. In Duitsland en Frankrijk, toch veel grotere economieën, is de pullfactor in totaal in minder vacatures gevonden dan in Nederland.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners