Ondanks zon op de arbeidsmarkt blijven we maar negatief. Hoe komt dat toch?

Peter Boerman Op 16 december 2016
Gem. leestijd 2 min 482x gelezen
Deel dit artikel:
Ondanks zon op de arbeidsmarkt blijven we maar negatief. Hoe komt dat toch?

De arbeidsmarkt in Nederland floreert, maar echt positief willen we niet worden: op Australiërs na zijn Nederlanders het minst optimistisch over hun kans op een baan.

Alle seinen lijken wel op groen te staan. Uit onderzoek van Manpower blijkt dat werkgevers het meest positief over de werkgelegenheid zijn sinds 2009. En ook het CPB kwam deze week met optimistische geluiden over de economie en dalende werkloosheid.

Nog niet de helft is positief

Maar op een of andere manier sijpelt die boodschap op de arbeidsmarkt nog niet echt door. Zo zegt nog niet de helft van de Nederlanders (47,7 procent) positief te zijn over de eigen kansen op de arbeidsmarkt. Dat is een stuk pessimistischer dan de stemming bij onze oosterburen. Van de Duitsers is namelijk bijna driekwart (72,6 procent) vol goede verwachtingen over volgend jaar.

Mannen en millennials zien het zonnig in

Het meest optimistisch in Nederland zijn nog mannen en millennials, blijkt uit de zogeheten Job Seeker Sentiment Survey, een onderzoek uitgevoerd door Indeed in 6 landen: Nederland, Duitsland, de VS, Australië, het VK en Frankrijk. Van de Nederlandse mannelijke respondenten ziet 54,8 procent zijn kansen zonnig in. Onder vrouwen is dit maar 39,1 procent.

niet zo Verrassend: 55-plussers zijn het minst optimistisch over hun baankansen

Leeftijdsdiscriminatie is alom gevreesd

Gevraagd waarover mensen zich het meest zorgen maken, is ‘leeftijdsdiscriminatie’ een veelvoorkomend antwoord. Verrassend is het daarom niet dat 55-plussers het minst optimistisch zijn over hun baankansen. Slechts een kwart (25,9 procent) van hen is optimistisch over het vinden van een baan in 2017. Bij de millennials is dit 60,3 procent.

sander-poos‘Pessimisme is niet nodig’

De tegenstelling tussen enerzijds een aantrekkende economie en anderzijds een gebrek aan optimisme is opvallend, zegt Sander Poos, managing director Benelux bij Indeed: ‘Werkzoekenden zijn nog altijd niet erg positief gestemd over hun baankansen. Dat lijkt niet nodig, gezien de stijgende lijn in het aantal beschikbare banen. We verwachten dan ook dat we de optimistische economische cijfers op den duur wel terugzien op de arbeidsmarkt.’

Meer van zulke verhalen?

Lees twee keer per week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners