‘Online vacatures missen vaak cruciale informatie’

Peter Boerman Op 07 oktober 2014
Gem. leestijd 3 min 2523x gelezen
Deel dit artikel:
‘Online vacatures missen vaak cruciale informatie’

Online vacatures missen nog heel vaak voor de sollicitant essentiële informatie als arbeidsvoorwaarden, de sollicitatieprocedure of de man-vrouwverdeling in een organisatie.

Dat blijkt uit een analyse van Digitaal-Werven, waar op 7 oktober 2014 bol.com werd verkozen als bedrijf dat de beste digitale sollicitatie-ervaring biedt (op de foto het recruitmentteam van bol.com).

30 procent: geen feitelijke informatie

Van de 400 onderzochte websites blijkt 30 procent geen feitelijke informatie te bevatten als het aantal medewerkers, de omzet van het bedrijf of het aantal vestigingen. Informatie over de arbeidsvoorwaarden is spoorloos te vinden bij 43 procent, en ruim de helft, 56 procent vertelt op de recruitmentsite zelfs helemaal niets over de sollicitatieprocedure.

Testimonials

Uit de analyse blijkt verder dat het gebruik van testimonials op recruitmentsites nog niet zo is ingeburgerd als je misschien zou denken. Werknemers aan het woord laten wordt meestal gezien als een goede manier om de sfeer over te brengen. Toch bevat 42 procent van de sites géén testimonial. De sites die wel werknemers aan het woord laten, kiezen doorgaans voor tekst met een foto, video wordt nog maar weinig gebruikt, zo blijkt.

Facebook stijgt

Interactie met de recruiter is voor een sollicitant misschien wel het meest bepalend voor de sollicitatie-ervaring. Geen antwoord op een sollicitatie krijgen is dodelijk voor het employer brand. Ook vragen over vacatures en functies moeten beantwoorden worden. De mystery sollicitanten die aan het onderzoek meededen, kregen echter toch bij 31 procent van de organisaties waar het mogelijk was een vraag te stellen via Facebook nul op het rekest: de vraag bleef onbeantwoord.

Geen antwoord op een sollicitatie krijgen is dodelijk voor het employer brand

Bij organisaties die wel reageren, gebeurt dit overigens doorgaans wel heel snel: 90 procent van de reacties kwam binnen een dag. Dit is een behoorlijke verbetering ten opzichte van vorig jaar,toen 22 procent er nog langer dan een dag over deed alvorens een Facebook-vraag te beantwoorden en reageerde 36 procent zelfs helemaal niet.

Onvindbaar

In totaal was het bij 24 procent van de organisaties overigens niet mogelijk om via Facebook een vraag te stellen. Dat was bij 13 procent het geval omdat ze helemaal geen Facebook-pagina hadden (in 2013: 16 procent), of deze in elk geval voor het onderzoeksteam onvindbaar was. Bij 11 procent waren alle communicatie-opties uitgeschakeld (was 7 procent in 2013 en 11 procent in 2012). Het was dus niet mogelijk om op de wall te posten of een bericht te sturen.

Meer reacties

De meeste organisaties hebben gelukkig inmiddels wel begrepen dat het verstandig is áltijd een reactie op een sollicitatie te sturen. Bij 15 procent van de onderzochte organisaties gebeurde dit nog steeds niet, maar deze non-respons is wel weer een verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen 18 procent van de organisaties na een sollicitatie niets meer van zich liet horen. In 2010 tot 2012 reageerde nog een kwart van de organisaties niet. Ook de gemiddelde reactiesnelheid nam iets toe ten opzichte van 2013.

Lees ook:

>> Ricardo Risamasu (Concepts2Go): ‘De meeste recruitmentsites zijn van de categorie 13 in een dozijn’

>> Niels van Luijt (Minescape): ‘Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van hun employer-DNA’

>> Bas Schreurs (Maximum): ‘Een complete story bieden is dé trend op recruitmentsites’

>> Ramses Serno (Floyd & Hamilton): ‘Doelgroepgerichte en eerlijke content wordt steeds belangrijker’

>> Leon Willemsens (Netwerven): ‘Werkenbij-sites kunnen behoorlijk wat schade aanrichten’

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners