In geen enkele functie groeit de krapte zo hard als onder HR-professionals zelf

Peter Boerman Op 16 oktober 2017
Gem. leestijd 2 min 1759x gelezen
Deel dit artikel:
In geen enkele functie groeit de krapte zo hard als onder HR-professionals zelf

Het is vooral onder HR-mensen zelf dat de krapte toeneemt, blijkt uit nieuw onderzoek. Rapporteerde in 2016 nog 5 procent van de HR-professionals moeite om nieuwe collega’s te vinden, inmiddels is dat ruim 12 procent.

Het heeft ergens iets ironisch: recruiters die zelf geen recruiters kunnen vinden. Of HR-afdelingen die er niet in slagen voldoende goede nieuwe collega’s aan te trekken. Maar het is ook realiteit in steeds meer ondernemingen, meldt onderzoek van Berenschot en ADP Nederland onder meer dan 1.000 HR-professionals.

Nergens groeit de krapte zo hard

Het zijn natuurlijk relatieve cijfers, maar opvallend is het wel: HR is de beroepscategorie waar de groei het grootst is van de respondenten die zeggen dat het regelmatig of vaak moeite kost om vacatures in te vullen. Bestuurders, directeuren, juristen, daar blijkt nog wel aan te komen. Maar HR-professionals? Vorig jaar was het nog de makkelijkst te werven groep, dit jaar niet meer.

hr tekorten adp

Nog láng geen ict of techniek natuurlijk…

Om het tekort meteen wat te relativeren: HR is natuurlijk nog lang geen ict of techniek. In die sectoren zegt (ruim) de helft van de respondenten dat het nogal eens moeite kost om vacatures te vervullen. En die gevoelde krapte neemt daar ook nog eens flink toe, net als in de functies in de categorie Productie/Operations.

‘Iedereen’ wordt tegenwoordig benaderd

De behoefte aan HR-personeel is ook duidelijk merkbaar op de markt. Zo meldt het rapport dat de helft van de HR-professionals wel eens wordt benaderd voor een andere baan, een stijging van ruim 20 procent in een jaar. Vooral headhunters zijn weer actiever geworden: 1 op de 3 HR-professionals meldt er wel eens eentje aan de lijn te hebben die polst of ze in zijn voor een nieuwe baan. Twee jaar geleden gold dat nog maar voor 1 op de 5.

1 op de 3 HR-mensen meldt wel eens een headhunter aan de lijn te hebben die hen polst voor een andere baan

Mobiliteit neemt ook toe

De inspanningen van die headhunters blijken overigens ook nut te hebben, stelt het onderzoek. In 2015 en 2016 zei nog net iets meer dan 1 op de 5 HR-professionals wel van functie te willen veranderen. Nu is dat gestegen naar 1 op de 4. ‘Mensen hebben weer vaker de luxe om uitzicht te hebben op een baan elders en kunnen nu dus weer om zich heen kijken’, concluderen de onderzoekers dan ook.

Meer lezen?

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners