Gem. leestijd 2 min  4834x gelezen

Ook Rita Verdonk duikt in het cv’s checken

Ook Rita Verdonk duikt in het cv’s checken

Haar PR heeft ze in elk geval nog altijd onder controle. Rita Verdonk begint een bedrijf in cv’s checken en krijgt meteen in De Telegraaf alle ruimte om wat aan promotie te doen.

Apart verhaal wel, bijzonder filmpje ook. En dan ook nog uitzendtijd bij WNL, er zijn startende bedrijven die er meer moeite voor moeten doen om in the picture te komen. Maar goed, het gebeurt natuurlijk ook niet elke dag dat een ex-minister, en nog een behoorlijk bekende ook, voor zichzelf begint. Dat ze zich daarbij af en toe een leugentje permitteert, ach, het politieke bloed kruipt waarschijnlijk waar het niet gaan kan…

Drie medewerkers

Drie jaar heeft de 59-jarige oud-minister naar eigen zeggen gewerkt aan haar eigen bedrijf CVmonitor. Maandag begint ze er officieel mee, met drie medewerkers. ‘Het eerste bedrijf dat cv’s digitaal kan checken en keurmerken, zodat werkgevers 100 procent zekerheid hebben dat de gegevens correct zijn’, mag ze in De Telegraaf beweren. Laat een bedrijf als CV Ok, dat al sinds 2009 de waarheid achter CV’s checkt, het maar niet horen…

80 tot 90 procent fraude

Weetjes over de wereld van werving en selectie heeft Verdonk overigens ook. ‘Internationaal onderzoek wijst uit dat 60 procent van de sollicitanten fraudeert’, zegt ze. ‘Verschillende ondernemers vinden die schatting nog aan de magere kant en zeggen dat het zelfs om 80 tot 90 procent gaat.’ Ja, Verdonk weet wat er in ondernemers omgaat, of in elk geval: die indruk wilde ze altijd al graag wekken.

Juiste papiertjes

Schrijnende voorbeelden om de noodzaak van haar nieuwe bedrijf te onderstrepen heeft ze ook. ‘Vervalste diploma’s zijn op internet te koop, het pasje van het rijbewijs wordt ter hoogte van de letters vervaagd. Zo kon een touringcarchauffeur jaren rondrijden voordat uitkwam dat hij niet over het juiste papiertje beschikte. En een arts kreeg een baan in een verzorgingshuis na jaren celstraf omdat hij zijn vrouw had laten vermoorden. Laatst die Noord-Hollandse schooldirectrice die haar eigen diploma’s had vervalst.’ Ja, fraudeurs van Nederland, maak jullie borst maar nat…

Verklaring omtrent gedrag

Met diplomaregister Duo heeft het nieuwe bedrijf van Verdonk al een contract, zegt de oud-minister. ‘Met uitdrukkelijke toestemming van de betrokkenen, krijgen wij het ID, de diploma’s, het rijbewijs en de Verklaring Omtrent Gedrag rechtstreeks vanuit de overheid. Deze gegevens slaan we op in een digitale kluis, waarover de sollicitant de regie houdt. Hij bepaalt wie het onder ogen mag krijgen, de privacy is gewaarborgd. Mooiste zou zijn als de werkgever er standaard om gaat vragen.’

25 euro voor de sollicitant

Ooit kreeg ze 620.555 voorkeurstemmen, nu is haar onderneming haar alles, zegt ze tegen De Telegraaf. Haar businessmodel is daarbij wel bijzonder. Waar een bedrijf als CV Ok de werkgever als klant heeft, wil Verdonk de sollicitanten voor de screening laten betalen, à raison van 25 euro. Maar de kandidaten hebben zelf ook baat bij de screening, aldus de oud-minister. ‘De eerlijken die altijd worden afgewezen omdat de concurrenten erop los liegen, maken nu meer kans.’ En dat is best wat waard, wil ze maar zeggen.

Lees ook

Foto via Flickr.com

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners