Ook uit vacatures blijkt: voor innovatie moet je in Nederland zijn

Peter Boerman Op 27 december 2016
Gem. leestijd < 1 minuut 310x gelezen
Deel dit artikel:
Ook uit vacatures blijkt: voor innovatie moet je in Nederland zijn

In bijna 17 procent van alle Nederlandse vacatures gaat het om een ‘innovatieve functie’. Dat is relatief ruim 3 keer zoveel als in Duitsland, blijkt uit cijfers.

Vooral in high tech banen zijn veel mogelijkheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om digital architects, engineers, en innovatiemanagers. In totaal zorgen de high tech banen voor 40.000 vacatures, tegen ‘slechts’ 30.000 van zulke functies in Duitsland, en 20.000 in het ook nog steeds veel grotere Italië.

Kopgroep in innovatie

De vacature-aantallen, waarmee zoekmachine Jobrapido naar buiten komt, bevestigen onderzoek van de Europese Commissie van eerder dit jaar. Daaruit bleek ook al dat Nederland tot de kopgroep in de Europese innovatie behoort, samen met landen als Denemarken en Zweden. ‘Nederland is van innovatievolger innovatieleider geworden’, was destijds de conclusie. Ons land wist vooral de omvang van de private investeringen in onderzoek en ontwikkeling op te voeren. Ook groeit het aantal hoger opgeleiden en weet het bedrijfsleven steeds meer onderzoek om te zetten in producten en diensten.

‘Nederland is van innovatievolger innovatieleider geworden’

Liefst 25.500 technical engineers

Als het gaat om innovatieve vacatures in Nederland, dan steekt de technical engineer met kop en schouders uit boven de rest. Hierin blijken maar liefst 25.500 vacatures te vinden. Deze banen worden – niet heel verrassend – vooral in Zuid-Nederland aangeboden. Daar zijn ruim 7.500 vacatures te vinden, tegenover slechts zo’n 300 in het oosten van het land. Ook blijkt er veel vraag te zijn naar ontwikkelaars voor web, app, mobile en software. De vraag naar softwareontwikkelaars vind je vooral in het westen van Nederland: ruim 3.000, tegenover 1.300 in het zuiden.

Beeld boven

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners