Ook verzekeraars kampen met krapte: helft vacatures ‘moeilijk vervulbaar’

Peter Boerman Op 11 februari 2019
Gem. leestijd 2 min 985x gelezen
Deel dit artikel:
Ook verzekeraars kampen met krapte: helft vacatures ‘moeilijk vervulbaar’

De werkgelegenheid bij de Nederlandse verzekeraars mag dan afnemen, ook hier kampen ze met een krappe arbeidsmarkt: bijna de helft van de vacatures in de branche staat minstens een kwartaal open.

verzekeraars sociale agendaZo kenden de Nederlandse verzekeraars in 2017 samen ongeveer 630 vacatures. Dat is 1,9 procent van het totaal aantal werknemers in de branche. Daarmee springt de verzekeringsbranche er wel positief uit ten opzichte van bijvoorbeeld banken en andere financiële dienstverleners. Daar ligt het ‘vacaturepercentage’ ruim twee keer zo hoog: op 4,1 procent van alle werknemers, zo meldt de zogeheten ‘Sociale Agenda‘ van de branche, een toekomstvisie waarvoor verzekeraars de handen ineen hebben geslagen met de werknemersorganisaties.

Zeker 48 procent staat langer dan 3 maanden open

Maar het relatieve aantal vacatures mag dan nog wel meevallen in de branche, dat wil niet zeggen dat de werkgevers er ook makkelijk in slagen die vacatures te vervullen. Van de 630 vacatures stonden er 310 langer open dan drie maanden, oftewel: 48 procent. Dit percentage is sinds 2014 bovendien sterk aan het stijgen. En dan zijn de cijfers van vorig jaar nog niet eens bekend. En dat dus ondanks de gestage afname van het totaal aantal werknemers bij verzekeraars.

verzekeraars

Tja, wat te doen?

De schaarste ‘naar veelal hooggekwalificeerd personeel is duidelijk merkbaar in
de sector’, concludeert het rapport dan ook. ‘Verzekeraars wedijveren met elkaar – en met bedrijven buiten de sector – om de juiste mensen aan te trekken.’ Maar ja, hoe daaruit te komen? Dat levert volgens de auteurs ‘grote uitdagingen’ op.

‘Organisaties wedijveren met elkaar om de juiste mensen aan te trekken’

Er zou bijvoorbeeld meer aandacht moeten komen in de verschillende behoeften van de doelgroepen, stellen ze. ‘Zo blijft de sector een aantrekkelijke werkgever voor huidige medewerkers, maar evengoed een uitdagende werkgever voor nieuwe medewerkers.’

Meer diversiteit en een arbeidsmarktmonitor

Verder pleiten ze voor meer aandacht voor diversiteit. Want lukt het een meer divers personeelsbestand aan te boren, dan draagt dat weer bij aan ‘de wervingskracht onder groepen die van oudsher wellicht minder snel het oog lieten vallen op de sector als potentiële werkgever’. En ook, ‘niet onbelangrijk: diversiteit is een van de succesfactoren voor succesvolle organisaties…’

‘niet onbelangrijk: diversiteit is een van de succesfactoren voor succesvolle organisaties…’

Ook wil de branche de komende jaren een arbeidsmarktmonitor uitvoeren om zicht te krijgen op toekomstige arbeidsbehoeften van de sector. Afhankelijk van de uitkomst daarvan willen de verzekeraars onderzoeken of ze samen een specifieke opleiding kunnen aanbieden voor schaars personeel – wat natuurlijk ook weer kansen moet bieden voor goede doorstroom van huidig personeel.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners