Home Data Wie op gesprek mag komen, is 80 procent zeker te voorspellen

Wie op gesprek mag komen, is 80 procent zeker te voorspellen

2.380 keer
2

Welk CV plukken recruiters als eerste uit de stapel sollicitatiebrieven? Volgens Colin Lee is het uitstekend te voorspellen, met een zekerheid van circa 80 procent.

De Rotterdamse promovendus analyseerde voor die conclusie liefst 441.769 werkelijk bestaande cv’s en sollicitaties. Met die kennis schreef hij een algoritme dat behoorlijk nauwkeurig kan voorspellen wie wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. ‘En dat is nog maar het begin van big data in recruitment’, aldus Lee.

Geen motivatiebrieven

Uit privacyoverwegingen kon Lee geen motivatiebrieven meenemen in zijn onderzoek. Maar zelfs zonder die begeleidende brief te beoordelen, kan zijn algoritme met 69 procent nauwkeurigheid voorspellen wie wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Als een begeleidende brief geen vereiste is in de sollicitatieprocedure en het model dus – net als de recruiter – alleen het CV analyseert, loopt dit percentage zelfs op tot 81 procent.

Automatisch scannen

Voor zijn onderzoek gebruikte de promovendus software die automatisch digitale cv’s scant op variabelen als ervaring, leeftijd, afstand tot de werkplek en opleiding. Daarnaast keek de software naar contextuele factoren, zoals ‘Heeft de kandidaat op tijd gesolliciteerd?’ en ‘Werkt de kandidaat al bij de organisatie?’.

Resultaten

Uit de resultaten van zijn onderzoek bleek dat recruiters – weinig verrassend – vooral kijken naar het aantal jaren werkervaring van een kandidaat. Opmerkelijker is dat de recruiters het minder belangrijk lijken te vinden of vaardigheden en opleiding van de kandidaat aansluiten bij de functie waarop gesolliciteerd wordt.

Handig bij veel CV’s

Lee voorspelt dat zijn model van waarde kan zijn bij het screenen van grote aantallen cv’s. Zijn model kan daarbij aangeven welke kandidaten zeker moeten worden uitgenodigd en welke kandidaten wat aandachtiger bekeken moeten worden voor ze worden afgewezen.

Colin Lee 9

Ook voor nog niet bestaande banen

Het model van Lee kan daarnaast ook helpen voorspellen welke kandidaten geschikt zijn voor banen die nu nog niet eens bestaan. Aan de hand van de verwachte belangrijkste werkzaamheden voor de nieuw gecreëerde baan is te voorspellen wie daarvoor waarschijnlijk de beste kandidaat is.

Prestaties voorspellen

De onderzoeker verwacht dat het gebruik van big data in de arbeidsmarkt in de toekomst nog veel waardevoller wordt, als ook de prestaties van nieuwe medewerkers worden gemeten en toegevoegd aan het algoritme. Dan kan het toekomstig functioneren van een sollicitant simpelweg worden voorspeld door het geüploade CV van de kandidaat te scannen, zo concludeert hij.

Meer van zulke verhalen?

Lees twee keer per week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

 

2 REACTIES

  1. Het is knap dat je via een algoritme kan voorspellen wie wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Alleen zegt een selectie op basis van CV weinig over de kwaliteit van de kandidaten. Dit blijkt uit twee onderzoeken: 1. De Risk Advisory Group doet jaarlijks onderzoek naar de betrouwbaarheid van CV’s. Uit recente cijfers blijkt dat in 70 procent van de CV’s leugens staan. 2: Uit Amerikaans onderzoek van Schmidt & Hunter blijkt dat als je mensen selecteert op basis van hun CV, de kans op een goede match nihil is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here