Wim op woensdag: Vacaturehouders, ga eens wat vaker op zoek naar de nee

Er is altijd wel een reden te bedenken om ja te zeggen tegen een sollicitant. Laat je als hiring manager echter niet verleiden, waarschuwt Wim van den Nobelen. Een nee is meestal lastiger, maar levert doorgaans ook meer op.

Wim Van den Nobelen Op 12 augustus 2020
Gem. leestijd 2 min 781x gelezen
Deel dit artikel:
Wim op woensdag: Vacaturehouders, ga eens wat vaker op zoek naar de nee

De behoefte om een nieuwe medewerker aan te nemen is vaak groot. De urgentie wint het dan nogal eens van het gezonde verstand. Kandidaten die niet voldoen worden niet afgewezen, maar ‘kansen geboden’. Helaas zijn die kansen vaak onrealistisch en onhaalbaar. Een kansloze missie dus voor zowel de medewerker, collega’s, als het management/de werkgever. Het geeft alleen maar verliezers. Ga dus liever op zoek naar de ‘nee’, hoe lastig dat soms ook is.

Zeker ook sollicitanten doen er goed aan om tijdens het interview op zoek te gaan naar een reden om nee te zeggen.

De mens zegt nu eenmaal liever ‘ja’ dan ‘nee’. Maar recruiters, managers, en zeker ook sollicitanten doen er goed aan om tijdens het interview altijd op zoek te gaan naar een reden om nee te zeggen. Vraag bij alles waar je over twijfelt dus door. En mocht er dan een ‘ja’ volgen, zorg dan ervoor dat die ‘ja’ er eentje is waar je voor de volle 100% achter staat.

Afwijzen geen gevaar

Er is helemaal geen gevaar als je veel kandidaten afwijst. Het zorgt alleen maar steeds beter ervoor dat je goed weet wat je wél wilt en verwacht. Zo kun je steeds beter onderbouwen waarom een ‘nee’ een einde mag maken aan het interview. Stel van te voren killer questions op. Voldoet de kandidaat niet, dan is het een nee. Simple as that. Geen concessies. Daar krijg je alleen maar spijt van.

Een keer te veel ‘nee’ is wellicht beter dan een keer ‘ja’ te weinig.

Deze vragen hoeven heus niet enkel taakgericht te zijn. Het kan betrekking hebben op alles waar jij waarde aan hecht. Doe jezelf een groot plezier om dit door te nemen met een sparringpartner, zodat je zeker weet dat je het objectief houdt. Hoewel emotie niet eenvoudig uit te sluiten is. Misschien is ook daarom een keer ‘nee’ te veel wellicht beter dan een keer ‘ja’ te weinig.

Over de auteur

wim van den nobelen is er maar druk mee eenrichtingsverkeerWim van den Nobelen is Recruiter Finance bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Op (bijna elke) woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

Gif via Giphy

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij Strictly People
Wim van den Nobelen is eigenaar van werving- en selectiebureau Strictly People en recruiter op het gebied van Salarisadministratie.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners