Opmerkelijk: ook voor jouw vacature blijken nog best werklozen te vinden

Peter Boerman Op 12 april 2018
Gem. leestijd 3 min 832x gelezen
Deel dit artikel:
Opmerkelijk: ook voor jouw vacature blijken nog best werklozen te vinden

Krapte op de arbeidsmarkt? Jazeker, maar tegelijk zijn er ook nog veel werklozen. Als werkgevers hen op de goede plek weten op te zoeken, kunnen ze daar veel profijt uit halen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Je zou misschien denken dat mensen zonder werk er alles aan doen om bij werkgevers in beeld te komen. En vice versa dat werkgevers die met krapte kampen allereerst gaan zoeken in de vijver van mensen die nu geen baan hebben. In de praktijk is er echter nog een groot onbenut arbeidspotentieel onder mensen die geen betaald werk hebben, maar wel aangeven dat te zouden willen, constateert Intelligence Group op basis van onderzoek over een tijdsbestek van 2 jaar. Vier verrassende inzichten:

#1. Zo’n 1 op de 3 heeft een gewilde achtergrond

Waar zijn de grootste structurele tekorten in Nederland? In de techniek, de gezondheidszorg, en de verpleegkunde, zou je zeggen. Opvallend: van de werklozen heeft bijna 1 op de 3 een opleiding of achtergrond in die richting. Van alle werklozen heeft 10,3% een technische achtergrond, gevolgd door de gezondheidszorg (10.3%) en de verpleegkunde (9.6%).

‘Er liggen kansen om deze mensen bij te scholen met skills en vaardigheden die nu nodig zijn’

‘Daar liggen kansen voor werkgevers om deze mensen bij te scholen met skills en vaardigheden die nu nodig zijn’, aldus arbeidsmarktexpert Maaike Kooter, die bij het onderzoek betrokken was. ‘Ze hebben immers al de juiste opleiding.’

Ranking Opleidingsrichting Percentage
1
Administratief
18.3%
2
Techniek
10.3%
3
Gezondheidszorg (mens of dier)
10.3%
4
Verpleegkunde / zorg
9.6%
5
Detailhandel
9.2%

Bron: Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO), (n=2.835)

#2. Nog geen 4 op de 10 zoekt actief naar werk

Werklozen zijn mensen die aangeven best te willen werken. Maar dat betekent nog niet dat ze ook actief op zoek zijn naar werk. Dat geldt slechts voor 37,1 procent. Nog eens 45,9 procent zegt hooguit latent naar een baan te kijken, ruim 1 op de 6 zegt zelfs helemaal niet op zoek te zijn. Ook daar ligt dus nog een grote kans voor werkgevers, om deze mensen te bereiken en te overtuigen toch te gaan werken.

Arbeidsmarktactiviteit van werklozen Percentage
Actief op zoek
37.1%
Latent op zoek
45.9%
Niet op zoek
17.0%

#3. Ze zoeken ook lang niet altijd effectief

Uit het onderzoek blijkt verder dat werklozen die werk zoeken opvallend vaak eerst in etalages van winkels en in huis-aan-huisbladen kijken. Wie hen wil bereiken, kan dus niet volstaan met een vacature op een al dan niet gratis jobboard. De enorme en nog steeds groeiende hoeveelheid oriëntatiemogelijkheden voor werkzoekenden stelde Intelligence Group overigens recent ook al aan de kaak, in een artikel over ‘de jungle van de arbeidsmarkt’.

Ranking Meest genoemde oriëntatiekanalen Meest karakteristieke oriëntatiekanalen
1
Vacaturesites
Re-integratiebedrijf/loopbaancoach
2
UWV
UWV
3
Open sollicitatie
Advertentie in winkel/etalage
4
Uitzendbureau
Uitzendbureau
5
Bekenden / netwerk
Huis-aan-huisblad / lokale weekkrant

#4. Driekwart heeft nog geen 20 jaar ervaring

Als het gaat over werklozen, hoor je vaak: ‘dat zullen wel vooral 50-plussers zijn’. In werkelijkheid heeft ‘slechts’ 28 procent meer dan 20 jaar werkervaring. En dat terwijl van de totale Nederlandse beroepsbevolking maar liefst 46,7 procent kan bogen op minimaal zoveel ervaring. Anders gezegd: van de werklozen heeft bijna driekwart nog géén 20 jaar ervaring, terwijl van de totale beroepsbevolking dit geldt voor slechts 53,3 procent. Daarmee kun je gevoeglijk ervan uitgaan dat het niet alleen ouderen zijn die zonder baan zitten.

in deze krappe arbeidsmarkt kunnen werklozen best een belangrijk arbeidspotentieel zijn

Conclusie: zoek ze eens op, die werklozen

Uit het onderzoek concludeert de Intelligence Group dat werklozen nog best een belangrijk arbeidspotentieel kunnen zijn voor een werkgever. Zeker in deze krappe arbeidsmarkt met tekorten in bijvoorbeeld de techniek en verpleging. Werkgevers moeten dan alleen wel extra aandacht besteden aan hoe deze groep werklozen zich op een baan oriënteert, aldus de onderzoekers. En misschien iets beter nadenken over hoe ze mensen kunnen omscholen of klaarstomen voor een functie in de huidige tijd.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners