Opvallend: lager opgeleiden delen online meeste persoonlijke informatie

Peter Boerman Op 13 maart 2015
Gem. leestijd 2 min 1204x gelezen
Deel dit artikel:
Opvallend: lager opgeleiden delen online meeste persoonlijke informatie

Niet de hoger opgeleiden laten makkelijk hun gegevens achter op internet, maar juist de lager- en middelbaar opgeleiden.

Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Intelligence Group en Carerix voor de whitepaper Toegang tot beschikbaar talent. Uit het onderzoek komen twee belangrijke conclusies naar voren. In de eerste plaats: iedereen is toegankelijk. In deze tijd van internet en sociale media is vrijwel niemand meer anoniem. In de tweede plaats, en daarmee samenhangend: profielen zijn een commodity geworden, en vrijwel overal te vinden en makkelijk bereikbaar.

Gegevens achterlaten

Uit het onderzoek, dat in december is uitgevoerd, blijkt dat een MBO’er zijn gegevens in 2014 bijna zes keer online achterliet, terwijl een HBO’er dat gemiddeld nog geen vijf keer deed, en een WO’er iets meer dan vijf keer. Opvallend, omdat vaak gedacht wordt dat juist hoger opgeleiden makkelijk hun profiel ergens bekend maken. Minder opmerkelijk is waarschijnlijk dat juist werkzoekenden en ZZP’ers het makkelijkst hun profiel delen: respectievelijk bijna tien en ruim zes keer.

achterlaten gegevens

Ook de latent werkzoekenden

Interessant is verder dat het niet uitmaakt of iemand actief, latent of niet-zoekend is naar een baan als het gaat om profielen die bij werkgevers worden achtergelaten. Dat beeld is wel anders bij vacaturesites, het UWV en intermediairs. Daar zien we dat vooral actieve baanzoekers hun CV achterlaten.

arbeidsmarktactiviteit 2

Foto boven via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners