Opvallend: vraag naar technici lijkt ineens af te nemen

Peter Boerman Op 07 maart 2018
Gem. leestijd 2 min 741x gelezen
Deel dit artikel:
Opvallend: vraag naar technici lijkt ineens af te nemen

Van alle beroepsgroepen was technisch geschoold personeel tijdenlang het allermoeilijkst te vinden. Maar het aantal vacatures nam vorig jaar ineens flink af. Een kentering?

Zien werkgevers dat vacatures voor technici zo lastig te vervullen zijn dat ze het maar opgeven? Of is de vraag echt zo hard aan het teruglopen? Feit is dat het aantal zogeheten STEM-vacatures (Science, Technology, Engineering, Maths) in Nederland vorig jaar afnam met zo’n 35 procent, aldus vacaturesite Indeed na interne berekeningen.

stem indeed 1

Vraag blijft desondanks hoog

Niet dat technici nu zomaar ineens te vinden zijn, haast Sander Poos, Indeed’s managing director voor de Benelux, zich te zeggen. “Door de toenemende digitalisering en aantrekkende economie vragen nog steeds veel organisaties om technisch geschoold personeel. De vraag van werkgevers overtreft nog altijd het aantal geschikte kandidaten. Dit betekent dat afgestudeerden in STEM-gerelateerde studies dus ook nog immer in een luxepositie zitten en kunnen kiezen uit een ruim aanbod van passende beroepen.”

Het Techniekpact moet er iets aan doen

In Nederland hebben het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid al enkele jaren geleden de handen ineengeslagen in het Techniekpact om aandacht te vragen voor het tekort aan technisch geschoold personeel. Het Techniekpact stelt dat als techniek de grootste motor van onze economische welvaart is, en dat als Nederland wil blijven meedoen in de top, dit vraagt om voldoende slimme en vakbekwame technici.

Veel banen in Noord- en Zuid-Holland en Brabant

Uit het onderzoek van Indeed blijkt dat werkzoekenden in een STEM-richting het meeste kans op een baan hebben in Noord-Holland, en het minst in Drenthe. Zo komt 22,4 procent van alle beschikbare STEM-functies uit Noord-Holland. Zuid-Holland en Noord-Brabant zijn met respectievelijk 20,5 en 17,1 procent ook goed voor de technische werkgelegenheid. In Drenthe (0,96 procent) en Zeeland (1,32 procent) zijn relatief de minste STEM-vacatures beschikbaar.

Gemeten naar het aantal kliks is Zeeland – met relatief weinig vacatures – toch heel interessant

Afgezet tegen het aantal kliks in die provincies ontstaat wel een ander beeld, zegt Poos. “Dan blijkt een provincie als Zeeland – met relatief weinig vacatures – toch heel interessant te zijn voor werkzoekenden. Ook Utrecht is dan een aantrekkelijke provincie met relatief meer vacatures dan kandidaten. Maar in Drenthe en Friesland is de situatie juist omgekeerd.”

stem indeed 2

Internationale verschillen

Het aanbod aan STEM-banen is in Nederland duidelijker hoger dan in de meeste andere Europese landen, op Zwitserland na. Indeed ziet in het internationale landschap ook een mogelijke verklaring voor de afname in het aantal Nederlandse STEM-vacatures. “Mogelijk dat bedrijven zich elders in Europa gaan vestigen, waardoor de vraag naar STEM-vacatures in deze landen toeneemt.” Toch blijft de vraag in Nederland hoog, zegt Poos. “Dit is dé kans voor werkzoekenden naar STEM-functies om in Nederland naar een baan te solliciteren.”

Lees ook:

Beeldcredit

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners