Opvallend: steeds meer vacatures voor barista’s (en niet alleen in Amsterdam…)

Peter Boerman Op 25 februari 2019
Gem. leestijd 2 min 777x gelezen
Deel dit artikel:
Opvallend: steeds meer vacatures voor barista’s (en niet alleen in Amsterdam…)

Vacatures laten soms opvallende trends in de samenleving zien. Zo is vooral in Amsterdam de vraag naar barista’s tegenwoordig groter dan ooit, maar laat inmiddels ook in andere steden de barista de meer traditionele ‘bartender’ ver achter zich in populariteit.

De hipstercultuur zorgt voor een stijgende interesse in gerelateerde banen. De afgelopen vier jaar is de interesse van werkzoekenden in ‘hipsterbanen’ zelfs bijna verdrievoudigd, zo blijkt uit recente data van Indeed. Barista’s, bartenders, tattoo-artists en yoga-instructeurs; sinds 2015 steeg het aantal zoekopdrachten van werkzoekenden naar zulke banen van 91 tot 251 per miljoen.

Vooral grote bedrijven op zoek naar barista’s

Opvallend is dat inmiddels steeds meer grote bedrijven op zoek zijn naar medewerkers voor banen die we een aantal jaren geleden nog als ‘hipster’ zouden betitelen, aldus Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux. “Banen die mensen ooit als het domein van hipsters zagen, zijn nu overgestoken naar de zakelijke sfeer.”

‘Banen die we ooit als het domein van hipsters zagen, zijn nu overgestoken naar de zakelijke sfeer’

En de barista is daarvan dus het meest pregnante voorbeeld, zegt Poos: “Een aantal jaar geleden waren barista’s vooral aan het werk in hippe en onafhankelijke koffieshops en was het ondenkbaar dat werkgevers op grotere schaal op zoek zouden zijn naar barista’s. Inmiddels zien we nu in de top 10 van bedrijven die op zoek zijn naar koffie-experts vooral de namen van corporates en ketens. De NS voert de lijst aan.”

‘Koffie wint van alcohol’

Er is tegenwoordig zelfs meer vraag naar barista’s dan naar de meer traditionele bartenders, zo blijkt uit de Indeed-data. Tussen juli en december 2018 zochten werkgevers 585 bartenders per 1 miljoen banen. Voor barista’s was dit aantal 867 banen per 1 miljoen. “Mogelijk heeft de veranderende houding ten opzichte van alcohol, van millennials, maar ook in het algemeen, ruimte gecreëerd voor een boom in barista-banen”, aldus Poos.

‘mogelijk heeft de veranderende houding tegenover alcohol ruimte gecreëerd voor een boom in barista-banen’

In Amsterdam is dit verschil nog groter. Hier zochten werkgevers het afgelopen half jaar 1523 bartenders (per 1 miljoen banen). Hier stonden maar liefst 2854 barista’s per 1 miljoen banen tegenover.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners