Gem. leestijd 3 min  1938x gelezen

Te oud, te zwaar, geen glimlach: recruiters discrimineren nog steeds behoorlijk op uiterlijk

Te oud, te zwaar, geen glimlach: recruiters discrimineren nog steeds behoorlijk op uiterlijk

Het uiterlijk speelt voor vrouwen nog steeds een grote rol in de kans op aangenomen te worden, blijkt uit recent onderzoek. Te dik? Te oud? Geen glimlach? Je kans wordt meteen minimaal.

Veel vrouwen hebben de indruk dat ze in een sollicitatieprocedure meer worden beoordeeld op hoe ze eruit zien dan op hun kwalificaties. Het Amerikaanse platform Fairygodboss besloot die gedachte onlangs maar eens te onderzoeken, en vroeg 500 hiring managers een 15-tal foto’s van vrouwen te vergelijken, en vervolgens die vrouwen aan de hand van 11 verschillende steekwoorden te beschrijven:

  • professional
  • unprofessional
  • confident
  • leadership material
  • intelligent
  • reliable
  • friendly
  • lazy
  • cold
  • superficial
  • insecure.

discrimineren alle 15 vrouwen

Veel vooroordelen bestaan

De resultaten zeggen natuurlijk niets over of de vrouwen ook daadwerkelijk zouden worden aangenomen of niet. De hiring managers werd immers ook gevráágd om op uiterlijk af te gaan, andere informatie hadden ze niet. Dus logisch dat ze dan uiterlijk ook bepalend laten zijn. Maar toch is opvallend hoeveel vooroordelen er blijkbaar nog altijd bestaan.

discrimineren te dik

‘Te dik? Dan zul je wel lui zijn’

Zo omschrijft 1 op de 5 ondervraagden de vrouw in het gezelschap met het meeste overgewicht als ‘lui’, noemt nog iets meer haar ‘onprofessioneel’ en zegt slechts 18 procent dat ze ‘leiderschapspotentieel’ heeft. Nog geen 16 procent van de respondenten geeft aan te overwegen om de vrouw met overgewicht uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Nog geen 16 procent overweegt een vrouw met overgewicht uit te nodigen voor een sollicitatie

Fronzen? Pas daar ook mee op

Een andere opvallende uitkomst betreft: de frons. De enige vrouw in het rijtje van 15 met een frons werd door de respondenten ook nauwelijks gezien als uit te nodigen kandidaat. ‘Vrouwen worden nog steeds beoordeeld op hun glimlach, zelfs tijdens een sollicitatie’, stellen de onderzoekers dan ook. Van alle 15 getoonde vrouwen is degene met de frons zelfs de minst waarschijnlijke die een uitnodiging kan verwachten. En vrouwelijke respondenten oordelen ook nog eens een stuk harder over een vrouw met een frons dan hun mannelijke collega’s.

discrimineren fronsen

Ook op leeftijd discrimineren we nog flink

Ook op leeftijd wordt nog steeds behoorlijk gediscrimineerd, aldus het onderzoek. De oudst uitziende van de 15 kandidaten werd gezien als behoorlijk professioneel, zéér betrouwbaar en ook goed ‘leiderschapsmateriaal’. En ondanks dat een ruime meerderheid die kwaliteiten zeer waardeert, kwam de oudere kandidate toch pas op de tiende plaats als het gaat om de kans op aangenomen te worden.

De oudst uitziende kandidate werd gezien als professioneel, zéér betrouwbaar en een goed leider

Opmerkelijk: van de ondervraagden tussen de 25 en 34 jaar zei 30 procent de oudere vrouw te overwegen, onder de ondervraagden boven de 45 jaar is dat een stuk minder: 26,5 procent. Blijkbaar achten we mensen van onze eigen leeftijd minder geschikt, aldus de onderzoekers.

discrimineren te oud

We kiezen onze eigen kleur

Als het gaat om kleur en afkomst, speelt juist iets anders. Dan blijken we juist wel te ‘spiegelen’: de topkeuzes van de respondenten betroffen altijd vrouwen van dezelfde kleur of afkomst als die van de respondent. Dus de Aziatische respondenten kozen een Aziatische vrouw, enzovoort. Ook de mate van leiderschap die de vrouwen werd toegedicht, bleek erg beïnvloed door de afkomst van de respondent.

De respondenten kozen als favoriet altijd een vrouw van hun eigen kleur of afkomst

Vrouwen worden nog steeds sterk beoordeeld op hun uiterlijk, aldus de onderzoekers. Dat mag misschien niet eerlijk zijn, en aan veel dingen kun je helemaal niets doen. Maar je bewust zijn van de vooroordelen kan wel de kans op succes vergroten, stellen ze. En o ja, de favoriet van de 500 respondenten? Dat was – gemiddeld gezien – de brunette linksboven…

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners