Parttime nauwelijks vermeld in vacatureteksten

Redactie Op 24 april 2013
Gem. leestijd 2 min 2916x gelezen
Deel dit artikel:
Parttime nauwelijks vermeld in vacatureteksten

Parttime nauwelijks vermeld in vacaturetekstenIn meer dan 70 procent van de vacatures voor 32 of minder uur staat niet dat deze ‘parttime’ of in ‘deeltijd’ is. Met alle gevolgen voor de online vindbaarheid van de vacature- teksten omdat werkzoekenden ‘parttime’ wel gebruiken in hun zoekopdrachten. Dit blijkt uit onderzoek van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Bijna driekwart vermeldt het woord parttime niet

Uit het onderzoek blijkt dat in slechts 27,2 procent van de vacatures die gerubriceerd zijn als ‘parttime’ of waar maximaal 32 uur wordt gevraagd, het woord ‘parttime’ wordt vermeld. Uit eenzelfde onderzoek dat de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie in augustus 2010 hield was dit nog 36,7 procent.  Het lijkt erop dat werkgevers minder aandacht schenken aan de vacaturetekst, waardoor de mismatch tussen vraag en aanbod vergroot. Mensen die op zoek zijn naar parttime banen vinden op deze manier minder snel een passende baan en werkgevers worden niet gevonden door de juiste personen met hun vacatures. Er wordt veel te weinig rekening gehouden met de doelgroep in vacatureteksten. En zeker in een tijd van een ruime arbeidsmarkt, kun je als werkgever maar duidelijk zijn in wat je zoekt om niet overstelpt te worden met sollicitaties die onvoldoende aansluiten bij wat je werkelijk zoekt.

3,5 procent zet parttime in vacaturetitel

In 3,5 procent van de 5.802 parttime vacatures staat in de functietitel dat deze vacature parttime is. In Nederland is parttime nog steeds belangrijk voor mensen, dus waarom niet in de functietitel vermelden dat je op zoek bent naar een ‘parttime engineer’ of ‘deeltijd psychiater. Een vacaturetekst moet geen raadsel zijn maar direct vertellen waar het over gaat.

Goede vacatureteksten

Een goede vacaturetekst zorgt ervoor dat je als werkgever de juiste reacties krijgt in plaats van heel veel reacties die niet voldoen. Tijdens de workshop Schrijven van vacatureteksten op donderdag 23 mei 2013 leren de deelnemers in een middag hoe ze tot een goede vacaturetekst komen. Een vacaturetekst die wordt gevonden door zoekmachines, die de juiste doelgroep aanspreekt én selecteert.

Verantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd onder 30.183 unieke openstaande vacatures waarvan 5.802 parttime. Deze vacatures werden geplaatst in week 13 tot en met 16 en het onderzoek vond plaats met gebruikmaking van Jobfeed.nl. Voor dit onderzoek wordt onder parttime verstaan vacatures van maximaal 32 uur. Naast ‘parttime’ zijn ook de alternatieven ‘part-time’ en ‘deeltijd’ meegenomen in het onderzoek.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners