Parttime wordt niet vermeld in parttime vacatures

Redactie Op 25 augustus 2010
Gem. leestijd 2 min 3032x gelezen
Deel dit artikel:

In bijna tweederde van de parttime vacatures wordt het woord ‘parttime’ niet vermeld. Dit heeft grote gevolgen voor de vindbaarheid van deze vacatures, omdat het woord ‘parttime’ wel tot de belangrijkste zoekwoorden behoort binnen vacaturesites en zoekmachines blijkt uit onderzoek van de AMC Academie. 

Bijna tweederde vermeldt het woord parttime niet
Uit het onderzoek onder meer dan 57.000 vacatureteksten, waarvan 6.664 parttime waren, blijkt dat in slechts 36,7% van de vacatures die gerubriceerd zijn als ‘parttime’ of waar maximaal 32 uur wordt gevraagd, het woord ‘parttime’ wordt genoemd. Volgens de AMC Academie laten werkgevers hier een grote kans liggen. “Nederland is parttime land nummer 1 wereldwijd en mensen gebruiken het woord dan ook veelvuldig in hun zoekopdrachten. Werkgevers denken dat het vermelden van het aantal uren, fte of een percentage voldoende is. Maar dit zijn woorden waar mensen niet op zoeken. Als een bepaald woord niet in de vacaturetekst staat, wordt de vacaturetekst niet gevonden. Niet op de eigen werkgeverssite, maar ook niet op vacaturesites.”

Bijna 700.000 zoekopdrachten in Google per maand
Uit zoekwoordstatistieken van Google blijkt dat er maandelijks meer dan 660.000 zoekopdrachten worden gegeven in het Nederlandse taalgebied met daarin het woord parttime. Het zoekresultaat dat mensen dan feitelijk krijgen is slechts een derde van wat er werkelijk aan parttime banen voorhanden is. “Daarom is het zo essentieel voor werkgevers om goed stil te staan bij het schrijven van hun vacatureteksten. Je kunt je visvijver en vindbaarheid vergroten met factor 3 door in dit geval het ene woord ‘parttime’ in de tekst toe te voegen,” aldus de onderzoekers.

Vacaturesites voor hoger opgeleiden negeren belang van parttime
Opvallend is dat de twee bekende vacaturesites voor hoger opgeleiden, Intermediair.nl en VKbanen.nl niet eens de mogelijkheid bieden voor hun bezoekers om specifiek te zoeken op parttime of het aantal uren. Dat is ook de reden waarom deze twee sites, net als bijvoorbeeld Careerbuilder.nl niet zijn meegenomen in het onderzoek.  

Verantwoording
Het onderzoek is uitgevoerd op donderdag 12 augustus 2010 onder 6 vacaturesites die het aantal parttime vacatures tonen. Voor dit onderzoek wordt onder parttime verstaan vacatures van maximaal 32 uur of die door de vacaturesite zijn gerubriceerd onder parttime. De 6 vacaturesites zijn: Monsterboard.nl, Nationalevacaturebank.nl, NUwerk.nl, Jobtrack.nl, Stepstone.nl en Jobnews.nl. Er is binnen de zoekfunctie van de betreffende vacaturesites gezocht naar ‘parttime’ en de alternatieven ‘part-time’ en ‘part time’.
Bron: AMC Academie

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners