6 op de 10 bedrijven kan in personeelsplanning niet eens 2 jaar vooruitkijken

Peter Boerman Op 16 mei 2017
Gem. leestijd 2 min 638x gelezen
Deel dit artikel:
6 op de 10 bedrijven kan in personeelsplanning niet eens 2 jaar vooruitkijken

Personeelsplanning is in Nederland nog echt onderontwikkeld. Slechts 40 procent van de bedrijven kan redelijk inschatten hoeveel en welk personeel over 2 jaar nodig is, blijkt uit nieuw onderzoek.

Een goede personeelsplanning maken is ‘ongelofelijk complex en moeilijk om goed te doen’. Dat geven IDC en Cornerstone ook wel toe. Maar uit het onderzoek dat beide organisaties recent samen deden in 14 Europese landen, blijkt dat er desondanks nog wel wat te verbeteren valt. In de Duitstalige en de meeste Scandinavische landen zeggen ze gemiddeld beter te kunnen voorspellen welke personeelsbehoeften (op langere termijn) spelen.

cornerstone personeelsplanning

Statistiek is niet voldoende

‘Statistieken over het personeelsverloop en de aanwezige vaardigheden is niet voldoende voor een goede personeelsplanning’, aldus de onderzoekers. ‘Wil je het goed doen, dan moet je verschillende informatiesystemen op elkaar aansluiten.’ Niet gek dus ook dat het grootste deel van de ondervraagde Nederlandse HR-medewerkers zegt ontevreden te zijn met de oplossingen die momenteel hiervoor beschikbaar zijn.

Talent behouden is lastig

Uit het onderzoek blijkt verder dat organisaties in Europa momenteel veel moeite hebben om hun talent te behouden. ‘HR moet daarom retentieprogramma’s opzetten’, aldus het onderzoeksrapport. Ook wordt gepleit voor de inzet van ‘ontwikkelings- en kennisoplossingen om de risico’s en gevolgen van vertrekkend personeel te beperken.’

Wantrouwen richting HR is groot

Er bestaat volgens het onderzoek overigens ook behoorlijk wat wantrouwen richting HR. Zo zegt slechts 57% van de businessmanagers in Nederland dat HR-medewerkers de bedrijfsstrategie goed begrijpen (heel Europa: 71%). En maar liefst 37% van de Nederlandse managers noemt HR ‘een belangrijke bron van frustratie’. Wel is te zien dat Nederlandse HR-organisaties voorlopen in het gebruik van analytics (53% ten opzichte van gemiddeld 46% in Europa).

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf&. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners