Persoonlijke illusie; hartelijk dank voor je afwijzing

Werf& gastredacteur Op 06 november 2013
Gem. leestijd 2 min 2387x gelezen
Deel dit artikel:
Persoonlijke illusie; hartelijk dank voor je afwijzing

Hij glimlacht me toe vanaf mijn beeldscherm. Laat zich van al zijn beste kanten zien. Ik hoor zijn stem, zie zijn mimiek. Hartstikke leuk zo’n videopresentatie,maar helaas kun je die maar één keer maken en ontvangt ieder bedrijf dat je aanschrijft dezelfde boodschap.

Liever een ouderwets cv

Ikzelf ben dan toch meer gehecht aan het ouderwetse cv. Hoewel ouderwets? Infographics, prachtige presentaties in Prezi en bijzonder opgemaakte werk- en levensverhalen; ik ontvang tegenwoordig cv’s in alle geuren en kleuren. De meeste sollicitanten doen hun best en sturen een persoonlijke, op het bedrijf en de functie gerichte sollicitatie. Voor mij is het echter niet mogelijk iedereen persoonlijk een ontvangstbevestiging en afwijzing te sturen.

Semi-persoonlijk afwijzen

Gelukkig stuurt ieder recruitmentsysteem mails die de voornaam genereren. Semi-persoonlijk dus. Toch wil ook ik de illusie van het persoonlijke hooghouden. Bijdehand als ik ben vraag ik het recruitmentsysteem waarmee ik werk dan ook of die ontvangstbevestigingen niet met een vertraging (bijvoorbeeld standaard om 8 uur in de ochtend) gestuurd kunnen worden. Want als er binnen een paar minuten een mailtje volgt als iemand om 23:00 uur solliciteert, weet je in ieder geval dat ik dat niet persoonlijk heb gestuurd. Er wordt aan gewerkt. Tot die tijd stuur ik de armzalige drie regels.

‘Hartelijk dank voor je afwijzing’

Tot het moment dat ik op mijn afwijzing een gepersonaliseerde standaardreactie ontving. Facebookgebruikers is deze welbekend: ‘Hartelijk dank voor je afwijzing op mijn sollicitatie bij ISS. Ik heb je afwijzing met belangstelling gelezen. Omdat ik een groot aantal afwijzingen heb ontvangen is het voor mij een onmogelijke opgave alle afwijzingen te accepteren. Ik heb een selectie moeten
maken uit de kandidaten en ik moet je helaas mededelen dat je niet tot de selectie behoort. Ondanks je kwaliteiten en ervaring in het afwijzen van sollicitanten, sluit je afwijzing niet aan op het door mij aangeboden profiel voor de functie.’

Beter goed gejat dan slecht bedacht

Mijn meer persoonlijke en meer regels tellende afwijzing is inmiddels klaar…. Deze sollicitant moest haast wel denken: beter goed gejat dan slecht bedacht. Maar alsjeblieft, onthoud één ding… als je dan toch iets overschrijft van Facebook, doe het dan goed en schrijf dan niet: ‘ik treedt dan ook graag in dienst bij ISS’.

Romée Brandenburg is een van de vaste columnisten van Werf&, het vakmagazine over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Romée is verantwoordelijk voor recruitment en arbeidsmarktcommunicatie bij ISS Facility Services. In deze column verhaalt ze over haar dagelijkse praktijk.

 

Deze column is verschenen in Werf& innovatie van oktober 2013

Lees ook de column van Jeroen Riemeijer over Abercrombie & Fitch

 

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners