Persoonlijke groei belangrijk voor hybride ZZP’er

Redactie Op 10 mei 2012
Gem. leestijd 3 min 1976x gelezen
Deel dit artikel:

Waar fulltime ondernemers veelal hun onafhankelijkheid vooropstellen, spelen persoonlijke ontwikkeling en idealen een belangrijke rol voor hybride ZZP’ers (zelfstandigen die naast hun eigen onderneming parttime voor een baas werken). Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group.

Ook werken voor een baas

‘Ondernemers willen niet werken onder een baas’. Dat is het beeld dat de gemiddelde Nederlander heeft bij een zelfstandig ondernemer. Maar een groeiende groep zelfstandigen werkt naast het eigen bedrijf ook in loondienst en dus voor een baas: de “hybride ZZP’ers”. Ieder jaar komen er meer hybride ZZP’ers bij, blijkt uit informatie van de Kamer van Koophandel. Uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group blijkt dat waar fulltime ondernemers veelal hun onafhankelijkheid vooropstellen, voor deze hybride ZZP’ers ook persoonlijke ontwikkeling en idealen een grote rol spelen in het ondernemerschap.

Persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel bij deeltijd ondernemer

De belangrijkste redenen voor zowel de fulltime als de hybride ZZP’er om voor het zelfstandig ondernemerschap te kiezen, zijn het indelen van de eigen tijd in en onafhankelijkheid. Voor fulltime ZZP’ers speelt onafhankelijkheid een belangrijkere rol dan voor hun hybride collega’s. Deeltijd ondernemers vinden het daarentegen belangrijker dan de fulltime ZZP’ers dat ze de ontwikkeling van hun kennis en vaardigheden in eigen hand hebben.

Figuur 1: Top 5 belangrijkste redenen om te kiezen voor het ondernemerschap. De met een * gemarkeerde redenen verschillen significant tussen hybride en fulltime ZZP’ers, AGO 2011.

Persoonlijke idealen belangrijker dan onafhankelijkheid

Dit verschil zien we ook terug bij de belangrijkste redenen om een opdracht al dan niet aan te nemen. Wanneer ZZP’ers een opdracht aannemen, baseren zowel de hybride als de fulltime ZZP’ers hun keuze voornamelijk op de inhoud en de uitdaging van de opdracht. De fulltime ondernemer hecht daarbij vaker belang aan de mogelijkheid alleen te kunnen werken, terwijl de hybride ondernemer persoonlijke idealen belangrijker vindt.

Het aantal ZZP’ers neemt toe

Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel stonden er vorig jaar 721.068 ZZP’ers ingeschreven in het KvK register. Dit zijn er 67.535 meer dan in 2010. Er is voor 2012 opnieuw een groei voorspeld. Volgens het ondernemerspanel van de KvK 2011 werkt zo’n 17 procent van de ZZP’ers tevens in loondienst. Ook dit aantal is stijgend, al wordt dit niet cijfermatig onderbouwd. Steeds meer ondernemers kiezen er blijkbaar voor om hun persoonlijke idealen tot uiting te brengen door voor zichzelf te beginnen, maar willen daarnaast wel de zekerheid van een vast inkomen behouden.

Technische verantwoording

Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) is een continu onderzoek dat sinds 2003 afgenomen wordt onder ongeveer 4.000 unieke respondenten per kwartaal door Intelligence Group. Bovengenoemde cijfers zijn afkomstig uit het AGO van 2011, bestaande uit 19.362 respondenten. Alle genoemde verschillen tussen hybride ZZP’ers en fulltime ZZP’ers zijn significant op een significantieniveau van 5%. Hierbij is een hybride ZZP’er gedefinieerd als een ZZP’er die het zelfstandig ondernemerschap als belangrijkste dagelijkse bezigheid heeft aangeduid, maar daarnaast ook in loondienst werkt. Een fulltime ZZP’er is gedefinieerd als ZZP’er die het zelfstandig ondernemerschap als belangrijkste dagelijkse bezigheid heeft en daarnaast niet in loondienst werkt.

Over Intelligence Group

Intelligence Group doet sinds 2003 onderzoek en geeft advies op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie, doelgroepkennis en recruitment vraagstukken. Intelligence Group helpt Nederlandse werkgevers bij het vinden en aantrekken van onder andere technisch en financieel personeel, account managers, econometristen, IT’ers, verpleegkundigen en brengt continu de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking in kaart.

 

 

Deel dit artikel:

Onze partners Bekijk alle partners