Podcast Wieke Dijkstra: ‘Recruiter van de toekomst wordt steeds meer netwerkmanager’

Peter Boerman Op 30 april 2019
Gem. leestijd 3 min 1274x gelezen
Deel dit artikel:
Podcast Wieke Dijkstra: ‘Recruiter van de toekomst wordt steeds meer netwerkmanager’

De recruiter van morgen is niet alleen meer bezig met vacatures vullen, maar fungeert veel meer als netwerkmanager, die kijkt naar de potentie van kandidaten en dat koppelt aan de op dat moment geldende vraag van de organisatie.

Die verwachting spreekt Wieke Dijkstra uit, ex-tophockeyster, tegenwoordig talentconsultant en op 16 mei een van de keynote sprekers op Werf& Live. Dijkstra ziet organisaties steeds flexibeler worden, maar tegelijk behoefte hebben aan specialisten. Aan de andere kant ontwikkelen steeds meer kandidaten zich volgens een zogenoemde ‘T-shape’: ze koppelen een specialisme aan brede, generieke vaardigheden als creativiteit, samenwerking en aanpassingsvermogen.

De blik op morgen: ontwikkelzekerheid

Aan de recruiter van de toekomst om die veranderende vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. En dan niet alleen in het hier en nu te kijken, maar juist ook meer met de blik op morgen, zegt ze. Daar past volgens haar bijvoorbeeld samenwerking met andere bedrijven, om talenten meer onderling uit te wisselen. Maar het gaat er ook om de nieuwe generaties de kans te bieden op de ontwikkeling waaraan ze zoveel behoefte hebben.

‘Voor generaties Y en Z geldt niet zozeer baan- of werkzekerheid. het gaat hen om ontwikkelzekerheid’

‘Voor de generaties Y en Z geldt niet zozeer baanzekerheid of werkzekerheid’, zegt Dijkstra in een recente podcast van Werf&. ‘Waar het hen om gaat is ontwikkelzekerheid. Als je aantrekkelijk wil zijn voor jonge generaties moet je erover nadenken hoe je dat kunt bieden. En dan niet alleen in fantastische ontwikkelprogramma’s, maar vooral door goede uitdagingen te bieden. En als je dat niet alleen kunt, daarvoor samenwerking te zoeken met anderen.’

Grotere rol in exitbeleid

Voor recruiters betekent het volgens haar dat ze niet alleen moeten zoeken naar wat iemand nu al kan, maar ook naar wat iemand in de toekomst gaat kunnen. En ze pleit ervoor een grotere rol te claimen in het exitbeleid van de organisatie. ‘Schrijf mensen niet af als ze je organisatie verlaten. Maar hou contact, verlies ze niet uit het oog, en neem ze misschien weer aan na een paar jaar, als ze meer kennis en ervaring en meer aanpassingsvermogen hebben opgedaan.’

‘Schrijf mensen niet af als ze je organisatie verlaten. Maar hou contact, verlies ze niet uit het oog’

Het maakt niet uit wat er op je afkomt, maar hoe je ermee omgaat, zegt ze. Focus je dus niet te veel op schaarste alleen, maar leer kijken naar de potentie van mensen. ‘Dat vraagt van de meeste recruiters wel iets anders dan ze nu gewend zijn. Het vraagt van hen bijvoorbeeld ook dat ze intern draagvlak leren creëren voor hun werk.’ En het vraagt ook dat je het niet erg vindt als iemand de organisatie verlaat. ‘Dan kun je zeggen: wat zijn ze toch niet-loyaal. Maar als je goed uit elkaar gaat, kun je het ook als een kans zien om een duurzame relatie op te bouwen met potentiële ambassadeurs met je organisatie.’

Meer weten? Kom naar Werf& Live!

Wil je het complete verhaal over de ‘andere manier van kijken’ van Wieke Dijkstra horen? Meld je dan nu aan voor Werf& Live.

Of luister eerst de hele podcast met Wieke

Als voorbereiding op Werf& Live maakte Wieke Dijkstra een interessante podcast. Onderwerpen als de vierde industriële revolutie, menselijke toegevoegde waarde, werkverdeling, zelfregulatie, en het nut van data komen hier allemaal aan bod. Luister hier het hele gesprek:

Lees ook:

[tu_countdown id=60366 design=17][/tu_countdown]

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners