Nieuw record: nooit eerder waren er zóveel ict-vacatures

Peter Boerman Op 24 juli 2017
Gem. leestijd 4 min 2322x gelezen
Deel dit artikel:
Nieuw record: nooit eerder waren er zóveel ict-vacatures

Het aantal ict-vacatures is afgelopen kwartaal op een recordaantal van ruim 58.000 uitgekomen. Vooral naar netwerkbeheerders en projectleiders is steeds meer vraag.

Het aantal online vacatures voor ict’ers lag in het tweede kwartaal van dit jaar bijna 11 procent hoger dan in dezelfde tijd vorig jaar. Vooral in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant zijn de ict-professionals niet aan te slepen. En dan is er met name vraag naar Java-programmeurs: het aantal vacatures voor deze groep steeg in 1 jaar met 22 procent. Bij de overheid nam de vraag naar alle vormen van ict’ers in 1 jaar toe met liefst 48 procent.

ict vacatures 2016 2017

‘ICT is en blijft booming’

‘ICT is en blijft booming‘, zegt Vincent Day, de managing director van iSense ICT Professionals, het bedrijf dat de analyse uitvoerde, op basis van gegevens van Jobfeed. ‘Bedrijven investeren in softwareontwikkeling, de cloud, virtual reality, big data en security. Blijven investeren in ICT betekent blijven groeien. Ik verwacht dan ook dat de inhoud van ict-functies zal veranderen, maar dat de vraag naar ict’ers voorlopig blijft stijgen – net zoals we nu zien.’

ict grootste groei

Waar zijn de digitale ambtenaren?

Vooral de overheid blijkt volgens het rapport dringend op zoek naar ict’ers. Het aantal ict-vacatures dat is geplaatst door de overheid stijgt al enige tijd. In het tweede kwartaal van 2017 nam het aantal online geplaatste vacatures met 19 procent toe ten opzichte van een kwartaal eerder. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar was de stijging zelfs bijna 50 procent: 841 om 567 unieke vacatures.

Nieuwe projecten vanuit kansgedachte

De uit het rapport blijkende toename in de vraag naar projectleiders is overigens ‘uitzonderlijk’, zegt Lieke Selier, area director voor de regio Den Haag bij iSense. ‘Bedrijven nemen nu de tijd om huidige applicaties te verbeteren. Vanuit een kans-gedachte starten ze projecten op, maken ze budget vrij en moet er een projectleider komen. Dit is duidelijk een resultaat van de aantrekkende markt waar bedrijven kansen zien om te groeien door middel van of op het gebied van ICT.’

ict per provincie

Randstad rules…

De vraag naar ict’ers is overigens bepaald niet gelijkmatig over het land verdeeld. Vooral in de Randstad is de vraag hoog, daarbuiten zijn een stuk minder vacatures voor digitaal talent te vinden. Drenthe, Flevoland, Friesland, Groningen, Limburg, Overijssel en Zeeland komen bij elkaar opgeteld zelfs nog niet eens tot het aantal it-vacatures dat alleen al in de provincie Noord-Holland te vinden is.

…En dan groeit het ook nog eens

Het aantal vacatures in de Randstad groeit bovendien ook nog eens. En dat terwijl het aantal vacatures in bijvoorbeeld Friesland en Zeeland (ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar) juist behoorlijk scherp daalde. Met ruim 8.000 vacatures staat Amsterdam overigens fier aan kop onder de gemeentes, gevolgd door Utrecht (zo’n 4.300), Den Haag (3.200), Rotterdam (2.900) en Eindhoven (ruim 2.500).

ict vacatures per provincie

Nader ingezoomd: BI, Java en .Net

Nader ingezoomd blijkt met name de vraag naar Java-developers groot (én groeiend), net als het aantal vacatures binnen het .NET-framework. De vraag naar BI-specialisten steeg over heel Nederland met 2,9 procent. Maar mogelijk is de échte vraag nog wel hoger, zegt Selier. ‘Er is steeds meer vraag naar developers met ervaring met BI. Hetzelfde geldt voor de vraag naar mobile developers; er zijn vaak aanvragen voor een developer die óók ervaring heeft met mobiel.’

ict mobile

Data vaak nog echt in de kinderschoenen

Een andere opvallende trend is dat bij veel bedrijven mensen met datakennis gezocht worden. ‘Het data-stuk is iets waarmee bijna elk bedrijf bezig is’, aldus Marco Berkhout, partner Midden-Nederland bij iSense. ‘Veel organisaties staan wat dit betreft nog in de kinderschoenen. Bedrijven beginnen nu echt te beseffen welke data ze in huis hebben of beschikbaar is in hun keten, hoe ze deze data kunnen analyseren en passen daarop actief hun beleid aan.’

Weten hoe IT’ers te werven?

Op 23 augustus organiseert Intelligence Group een seminar ‘Succesvol werven van IT’ers’. Sprekers zijn onder meer Rob van Elburg, IT-recruiter bij ING en Geert-Jan Waasdorp en Paul Storimans, die dan zullen ingaan op de resultaten van de IT Labour Market Survey 2017. Aanmelden kan hier.

Lees ook:

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf&. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners