De recruiter is nog steeds een zéér gewilde prooi op de arbeidsmarkt

Peter Boerman Op 20 oktober 2016
Gem. leestijd 2 min 1725x gelezen
Deel dit artikel:
De recruiter is nog steeds een zéér gewilde prooi op de arbeidsmarkt

Vooral hoogopgeleide recruiters én P&O’ers met hands-on mentaliteit zijn nauwelijks aan te slepen.

De vraag naar recruiters blijft nog steeds zéér groot. In het tweede kwartaal van dit jaar was er al een record te noteren, in het derde kwartaal gaat de roep om goede recruiters gewoon door, en stonden er wéér in totaal maar liefst 1.827 vacatures voor hen open.

recruiters q3

Waar zijn de consultants re-integratie?

In vergelijking met een jaar geleden stijgt de vraag naar recruiters en P&O’ers niet meer zo heel sterk (respectievelijk 0,4 en 0,8%). Maar goed, de vraag blijft dus sterk. De behoefte aan consultants re-integratie (+88%), loopbaanadviseurs (+55%) en ondersteunende hands-on HR-beroepen neemt het sterkst toe, terwijl de vraag naar HR-managers en HR-adviseurs krimpt. Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group in opdracht van Compagnon en de Hogeschool voor Recruitment.

vacatures-recruitersBron: Jobfeed.nl, bewerking: Intelligence Group

Bij IT-recruiters is de rek er wel uit

Uit analyses over het tweede kwartaal bleek dat de vraag naar ICT’ers al aan het afnemen was. In het derde kwartaal krimpt de vraag naar IT-recruiters zelfs met 33%. Tegelijkertijd neemt de vraag naar gespecialiseerde recruiters toe in groeisegmenten op de arbeidsmarkt, zoals: bouw, logistiek, flexpool, hospitality, onderwijs, zorg en ziekenhuizen.

Gráág een hbo-opleiding

Opvallend is verder dat met name de vraag naar hbo-opgeleide recruiters stijgt (+23% in een jaar). De vraag naar wo-recruiters daalt daarentegen juist met 13% en die naar mbo-recruiters zelfs met 37%. ‘De toenemende krapte op de arbeidsmarkt vraagt om meer gespecialiseerde recruiters die de markt en de doelgroep kennen’, aldus Compagnon-directeur Frank Roders. ‘Er komt bovendien steeds meer technologie en verwachtingsmanagement kijken in het werk van recruiters. Dit vraagt om een hoger opleidingsniveau en een betere vakbeheersing.’

vacatures-hr-mensen

Bron: Jobfeed.nl, bewerking Intelligence Group

Foto boven

Meer lezen?

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners