Recruiters zeggen: toelichting bij cv is heel nuttig

Peter Boerman Op 24 oktober 2014
Gem. leestijd 2 min 3343x gelezen
Deel dit artikel:
Recruiters zeggen: toelichting bij cv is heel nuttig

Als kandidaat alleen een cv’tje opsturen? Voor de meeste recruiters is het niet genoeg. Ruim 8 op de 10 recruiters hecht waarde aan de toelichting of motivatiebrief bij een cv.

Dat blijkt uit onderzoek van Strictly People onder 350 mensen, van wie 100 recruiters. Doel van het onderzoek was duidelijk krijgen wat een recruiter wil en wat het gevoel is dat de kandidaat krijgt over de toelichting die hij of zij schrijft bij het cv.

De eerste vraag: lees je de toelichting überhaupt?

De eerste vraag aan de recruiters was: lees je naast het cv ook de toelichting erbij? Het blijkt dat 1 op de 6 dat eigenlijk nooit doet, maar een veel groter deel dus wel, waarbij 21 procent van de recruiters zegt dat zelfs altijd te doen en 30 procent dit doet als het cv aansluit bij de functie


De tweede vraag: raad je het aan om een toelichting te sturen?

Daarna werd gevraagd of de recruiter adviseert naast het cv ook een toelichting te sturen. Hier zegt 29 procent: ja, altijd, en nog eens 46 procent zegt: ja, maar dan naar de functie toegeschreven. Een kleine 21 procent adviseert alleen een toelichting te schrijven als de vacature daarom vraagt, en slechts 4 procent raadt de werkzoekende aan om de toelichting maar te laten zitten. Als het aan de recruiters van Nederland ligt, mag de toelichting of motivatiebrief dus zeker nog geen verleden tijd zijn.


De derde vraag: wat denken sollicitanten?

Sollicitanten geloven de recruiters  echter nauwelijks. Op de vraag of ze het gevoel hebben dat hun toelichting of motivatiebrief wordt gelezen, antwoordt ruim een kwart (27%) (vrijwel) nooit, dat is meer dan het aantal mensen (24%) dat gelooft dat de toelichting wel gelezen wordt. De helft van de sollicitanten houdt het hierbij overigens op een neutraal ‘soms, niet altijd’.

De vierde vraag: wat doen sollicitanten?

Niet gek dus dat een toelichting of motivatie voor sollicitanten allang geen standaardactie meer is. Bijna 15 procent zegt zelden tot nooit zo’n toelichting te schrijven, 2 procent doet het alleen als het cv aansluit bij de functie, nog eens zo’n zelfde percentage doet het juist als het cv níet aansluit bij de functie, en 18 procent doet het alleen als er expliciet om gevraagd wordt. Zo’n 63 procent zegt nog (vrijwel) altijd een toelichting mee te sturen, maar dat aantal strookt dus niet met de wens van recruiters, zo blijkt uit het onderzoek.

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners