Wim op woensdag: Waarom referenties hét verschil kunnen maken (en dat is niet de reden die jij nu denkt)

Referenties zijn belangrijk in recruitment. Maar waarom zie je dan nooit in vacatures de namen van ‘gewone’ collega’s staan, vraagt Wim van den Nobelen zich af. ‘Vraag het ze en ik beloof je dat ze willen meewerken.’

Wim Van den Nobelen Op 31 mei 2023
Gem. leestijd 2 min 699x gelezen
Deel dit artikel:
Wim op woensdag: Waarom referenties hét verschil kunnen maken (en dat is niet de reden die jij nu denkt)

Een medewerker is (volgens onderzoek) gelukkig als hij of zij

  1. naar het werk wil in plaats van moet
  2. zijn of haar werkgever zou aanbevelen bij anderen
  3. trots is op de plek waar hij of zij werkt.

Helemaal geen schokkende conclusies toch? Best logisch allemaal, dat klopt. Maar de vraag is: durf jij het antwoord te geven op deze drie voorwaarden voor jouw eigen situatie? Ach, laat ook maar, lees gerust eerst even door.

Reversed referral recruitment

Hetgeen in de eerste alinea staat is waar en dat weten we allemaal. En daarom vraag ik me af: waarom zie je nooit eens namen van mensen zoals ze hierboven beschreven worden in vacatureteksten staan? Iets in de trant van: ‘Wil je weten wat onze collega’s van ons bedrijf vinden? Bel met Andrea, Karel, Cindy of Erik.’

Waarom zie je geen namen van mensen zoals ze hierboven beschreven worden in vacatureteksten staan?

Recruiters willen allemaal referenties van sollicitanten. Maar in een wereld waarin jouw beste uithangbord elke dag met veel plezier naar het werk komt, waar men trots op is en een tijdens feestje maar over door blijft opscheppen, die kans laat je voorbij gaan. Vraag het ze en ik beloof je dat ze mee willen werken. Noem het reversed referral recruitment of noem het gewoon verstandig. Eigen mensen inzetten voor de werving van nieuwe medewerkers, best slim.

Over de auteur

wim van den nobelen recruiterdilemma'sWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek, artikel of interview van hem.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Wim Van den Nobelen

Eigenaarbij FinCar
Wim van den Nobelen is recruiter/eigenaar van FinCar, investeerder, blogger op Werf& en Ambassadeur van Guruz
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners