Reiskostenvergoeding op de tocht. Kater? Kans!

Werf& gastredacteur Op 19 juni 2012
Gem. leestijd 2 min 1642x gelezen
Deel dit artikel:

Na de verkiezingen wordt de beslissing genomen over de belasting van de reiskostenvergoeding. Dat kan werknemers veel geld gaan kosten en dus serieus gaan doorwegen in de keuze voor een werkgever. Twee tips voor werkgevers om zich ondanks deze tegenvaller van hun beste kant te laten zien.

Kansen voor werkgevers

Een zucht van opluchting ging door het land toen het mislukte Catshuisoverleg alsnog vlotgetrokken werd. Er werd al snel gesproken van een Lenteakkoord. Maar het mooi weer spelen is inmiddels voorbij. Het heetste hangijzer is wel de belasting van de reiskostenvergoeding. Het ministerie van Financiën buigt zich momenteel over het voorstel en na de verkiezingen beslist de Tweede Kamer erover. In dit artikel geven wij tips hoe werkgevers van deze maatregel gebruik kunnen maken om zich van hun beste kant te laten zien.

1. Ga tegen de stroom in

Hoe vervelend de lastenverzwaring ook is, het biedt wel een mogelijkheid voor werkgevers om zich te onderscheiden. Door tegen de stroom in te gaan en juist een hogere reiskostenvergoeding aan werknemers aan te bieden, kunnen werkgevers de pijn verzachten. Bovendien kan een werkgever laten zien uit welk hout hij gesneden is door de werknemers in bescherming te nemen. Juist nu de arbeidsmarkt steeds krapper wordt, zijn het de kleine positieve punten die de doorslag kunnen geven in de slag om goed personeel. Van de werkgevers vindt dan ook een kleine twintig procent dat werknemers op het punt van reiskostenvergoeding moeten worden ontzien.

2. Schep duidelijkheid

De ANWB geeft het goede voorbeeld. Op een speciale site kunnen werknemers zien hoeveel werknemers volgend jaar gaan inleveren. Werkgevers kunnen ook scoren met duidelijke communicatie. Het is de taak van HR om werknemers voor te bereiden om aanstaande maatregelen. Ook kunnen werknemers vaak opheldering gebruiken over het verband tussen de reiskostenvergoeding en de werkkostenregeling. De werkkostenregeling bepaalt dat werkgevers 1,6 procent (in 2013) van het brutoloon onbelast mogen uitkeren. Werkgevers kunnen dit belastingvrije forfait gebruiken voor de reiskostenvergoeding.

Een snelle rekensom leert echter dat dit niet bijzonder veel oplevert. Stel: een werknemer werkt voltijd (200 werkdagen) en heeft een bruto jaarinkomen van € 33.000,-. Hij wil de werkkostenregeling volledig inzetten voor het vergoeden van zijn reiskosten. Maar zijn werkgever kan maximaal € 528,- aan jaarlijkse reiskosten vergoeden, wat neerkomt op € 2,64 per dag. Dat betekent, bij een kilometertarief van 19 eurocent, dat compensatie alleen opgaat voor werknemers die minder dan zeven kilometer van hun werk wonen. Dat is geen fijne boodschap, maar wel een waarvan (toekomstige) werknemers op de hoogte moeten zijn!

Dit is de primeur van een reeks maandelijkse bijdragen die Mirjam Adriaanse zal leveren namens het HR-Communicatie Netwerk. Als dank bieden wij Mirjam een abonnement op het vakmagazine Werf&, waarvan het eerstvolgende nummer begin juli verschijnt.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners