Waarom de nieuwe site van Innogy nog te weinig energie geeft

Bas van de Haterd Op 01 oktober 2018 Gem. leestijd 4 min524x gelezen
Deel dit artikel:
Waarom de nieuwe site van Innogy nog te weinig energie geeft

Waar Essent nog altijd een bekende naam is in Nederland, is Innogy dat nog bepaald niet. Toch is de behoefte aan personeel groot. Gaat de nieuwe recruitmentsite dat voor elkaar boksen?

Het is alweer bijna 2 jaar geleden dat Essent onderdeel werd van Innogy. ook Energie Direct, hoofdsponsor van landskampioen PSV, valt onder het Duitse merk. Een bedrijf van formaat dus, maar op de Nederlandse arbeidsmarkt nog weinig bekend. Zou de nieuwe recruitmentsite, die eerder dit jaar live ging, daar verandering in brengen? In aanloop naar Digitaal-Werven wordt weer een aantal recruitmentsites aan een analyse onderworpen, en die van Innogy is de eerste die de eer te beurt valt.

Ogen volgen ogen

Het eerste dat aan de site opvalt is de URL: careersatinnogy.nl. Werkenbijinnogy.nl verwijst niet door, werkenbijessent.nl wel. Ik begrijp die keuze ergens wel, zo’n “iji”-klinkerbotsing middenin je naam is natuurlijk niet mooi. Maar toch zou ik die URL gewoon laten doorverwijzen. Zonde. Je kunt er alleen maar kandidaten mee verliezen.

Screen Shot 2018-09-25 at 12.20.28 vacature met meisje

De homepage is extreem clean. Daar houd ik van. Wel wordt een echte persuasion-blunder gemaakt door de vrouw op de foto naar boven te laten kijken en niet naar de searchbox. Ogen volgen ogen en dus kijk ik nu naar mijn taakbalk, waar ook andere tabbladen open staan die me zouden kunnen wegbrengen van de site. Ook al zonde dus.

Ik ga voor de vacatures

Verder doorscrollend op de homepage kom je vakgebieden tegen, maar ik ga natuurlijk meteen voor de vacatures. De meeste mensen komen sowieso niet eens op de homepage, maar komen binnen op de vacatures, dus dat zijn hoe dan ook de belangrijkste items op welke werkenbij-site dan ook.

Screen Shot 2018-09-25 at 12.23.22 recruitment vacatures

Als ik iets in de searchbox tik krijg ik meteen suggesties. Zowel over een vakgebied als een openstaande functie. Daar word ik blij van. Daar is goed over nagedacht. Ten eerste geef je op deze manier iemand vroeg suggesties. Ten tweede voorkom je zo min of meer het ‘misgrijpen’ als er geen vacatures open staan door ook de mogelijke vakgebieden weer te geven. Heel slim gedaan.

Screen Shot 2018-09-25 at 12.28.19 vacaturezoekscherm

Waar ik dan weer minder blij van word is dat het systeem vervolgens bijna structureel aangeeft dat er geen vacatures zijn. Ook als die er wél zijn. Heel slordig. Ik ben benieuwd hoeveel kandidaten ze dit kost.

Overigens is de matching op vacatures ook niet heel erg sterk. Laten we eerlijk zijn: hoeveel mensen die op recruitment zoeken zullen zich uiteindelijk opwerpen als enterprise architect of functional lead / business analist?

De vacature: een gemiste kans

Ook over de opmaak van de vacatures ben ik minder te spreken. Ten eerste begint elke vacature met dezelfde foto, die we nog kennen van de homepage. Een foto waarmee – vermoed ik – slechts een beperkt aantal mensen zich zal identificeren. Ze lijkt ook geen eigen medewerker en ook zeker niet specifiek gericht op het vakgebied. Een gemiste kans.

Screen Shot 2018-09-25 at 12.27.05 vacature uitgebreid met meisje

Verder bestaat de vacature uit enorme lappen tekst. Op zich is die tekst best goed opgemaakt: groot lettertype, genoeg bulletpoints en tussenkopjes. Maar waarom is er geen ander visueel aantrekkelijk item bij? Een foto of quote van een collega? Een foto van je werkplek? Een video of iets anders aantrekkelijks over dit nog totaal onbekende merk?

waarom is er geen ander visueel aantrekkelijk item bij? Een foto of quote van een collega?

We zien in feite niets. En dat terwijl de vacature toch de plek moet zijn waar we mensen willen verleiden. Van de kandidaten ziet 80 tot 90 procent niets anders dan de vacature. Zeker voor een nieuw merk is dit dus dé plek waar je jouw merk moet zien te verkopen.

Ik moet een account aanmaken: ik haak af

Wil je solliciteren? Dat begint ermee dat je een account moet aanmaken. Iets dat elke zichzelf respecterende webshop jaren geleden achter zich heeft gelaten. Ik haak af. Ik ga niet eens verder kijken.

Screen Shot 2018-09-25 at 12.41.26 met account

Er is best veel content (verstopt)

Gaan we even van de vacatures af, en kijken we in het contentmenu, dan zien we dat er wel van alles te vinden is. Filmpjes, foto’s, blogs, noem het maar op. Uitleg over wie Innogy is en welke merken ze hebben. Het is er allemaal. En nog best goed gemaakt ook. Alleen: op plekken waar waarschijnlijk nooit iemand komt. Allemaal goed verstopt. Zo jammer.

Filmpjes, foto’s, blogs, het is er allemaal. Alleen: op plekken waar waarschijnlijk nooit iemand komt

Ook mobiel is er nog veel te winnen. Zo vult het vacatures zoeken ook mobiel mooi aan, maar helaas gebeurt dit buiten beeld. Er is geen rekening gehouden met een kleiner scherm voor wat het uitklappen van vensters betreft. Het enige plaatje dat dan nog bij de vacature staat (de foto van de recruiter) is mobiel verdwenen.

Conclusie: niet eruit gehaald wat erin zit

De conclusie is helaas dat Innogy niet eruit heeft gehaald wat erin zit. Een nieuw merk, met een nieuwe site, dat geeft de kans iets geweldigs neer te zetten. Maar dat is helaas niet gelukt. De content is er wel, maar niet op de plek waar de meeste kandidaten komen. De vacature is wel centraal gezet op de site, maar vervolgens niet aangekleed. Ook zitten er heel vreemde constructies in waar het de matching tussen zoekopdracht en vacatures betreft. De site is bovendien weinig persoonlijk, spreekt verschillende doelgroepen niet specifiek aan met verschillende beelden en gebruikt hoe dan ook weinig beeld. Hoewel de cleane opzet en de duidelijke focus op de vacature me erg kan bekoren, is er in de uitwerking wat mij betreft dan ook nog veel te winnen. Deze site geeft nu – letterlijk – nog te weinig energie.

bas van de haterd

Bas van de Haterd is onder meer organisator van Digitaal-Werven , waarvoor hij al 12 jaar de recruitmentwebsites van de grootste en bekendste organisaties van Nederland onderzoekt.

Op 1 november wordt op het evenement weer de jaarlijkse award voor de beste digitale sollicitatie-ervaring van Nederland uitgereikt. Tot die tijd verschijnen hier regelmatig reviews en onderzoeksresultaten van zijn hand.

Bas is bovendien op 16 oktober een van de sprekers op het Werf& Selectie Jaarcongres. Hij verzorgt daar een keynote onder de titel ‘Het cv voorbij’. Meld je dus nu aan.

Deel dit artikel:
Bas van de Haterd

Bas van de Haterd

bij Digitaal-Werven
Bas van de Haterd is onder meer initiatiefnemer van Digitaal-Werven, een jaarlijks onderzoek naar welke organisatie kandidaten de beste sollicitatie-ervaring biedt, en samen met Werf& organisator van TA Live.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
BRANDMANNEN           Recruitment Marketing
Brockmeyer
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Indeed
Intelligence Group
Jobrapido
Macknificent
Mysolution
Talmark

Lees elke dinsdag en donderdag de gratis Werf& Nieuwsbrief. Mis niets van wat gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment.

  • Ik kan me op ieder moment weer afmelden en mijn gegevens worden niet verstrekt aan derden.