Opvallend: banken en overheidsdiensten blijken ineens zéér populaire werkgevers

Peter Boerman Op 20 februari 2018
Gem. leestijd 3 min 3279x gelezen
Deel dit artikel:
Opvallend: banken en overheidsdiensten blijken ineens zéér populaire werkgevers

Het Rijk is voor de tweede keer op rij verkozen tot favoriete werkgever van Nederland. Ook de grote banken scoren opvallend goed, terwijl Unilever en Google juist uit de top-10 vallen en Heineken niet eens bij de bovenste 30 zit.

Niet alleen het Rijk scoort uitstekend als favoriete werkgever, ook andere overheden zijn zeer geliefd bij de Nederlandse beroepsbevolking, zo blijkt uit de recentste resultaten van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO), waarvoor in heel 2017 bijna 19.000 mensen zijn ondervraagd.

Een ambtenarenbaan blijkt zeer geliefd bij de Nederlandse beroepsbevolking

Zo scoort de Politie een vierde plek (komend van 9), Defensie een zevende (komend van 11) en de Belastingdienst een negende. Even verderop in de top-25 komen we ook nog (semi-)overheden als de gemeente Amsterdam (12), de NS (13), de gemeente Den Haag (18), de Brandweer (19) en Rijkswaterstaat (25) tegen.

werken voor nederland het rijk

Ook de banken doen het (weer) goed

Minstens zo opvallend als de populariteit van een ambtenarenbaan is de (hernieuwde) liefde voor het bankwezen. De drie grootste banken van Nederland staan allemaal keurig in de top-10, met de Rabobank op plek 3 als hoogst genoteerde, gevolgd door ING (6) en ABN Amro (10, een stijging van 4 plaatsen). Dat is opvallend, aangezien de grootbanken de afgelopen jaren vaak slecht in het nieuws waren, onder meer vanwege grote ontslagrondes en de negatieve gevolgen van de door hen verkochte rentederivaten.

De drie grootste banken van Nederland staan ook allemaal keurig in de top-10

Ondanks alles scoort ook Shell nog steeds

Ook de nummer 2 in de lijst, Shell, was het afgelopen jaar niet altijd bijster positief in het nieuws. Toch doet dat aan de populariteit van het oliebedrijf als werkgever weinig af, zo blijkt elk jaar opnieuw. En dat terwijl toch als hipper bekend staande bedrijven als Unilever (van 10 naar 22), Philips (van 4 naar 8) en Google (van 5 naar 11) juist wat uit de gratie lijken. En bedrijven als Coolblue (26) en Heineken (37) zelfs niet eens in de top-25 voorkomen.

De totale top-10:

Werkgever 2017 2016 2015
1. Het Rijk 1 1 2
2. Shell 2 2 1
3. Rabobank 3 3 4
4. Politie 4 9 6
5. KLM 5 6 3
6. ING 6 7 10
7. Defensie 7 11 11
8. Philips 8 4 5
9. Belastingdienst 9 8 7
10. ABN Amro 10 14 12

Rijk kan in een illuster rijtje komen

Met de tweede ‘gouden medaille’ in successie loopt het Rijk kans om een illuster rijtje van werkgevers te komen. Alleen Shell, Philips en Rabobank slaagden er namelijk eerder in om 3 (of meer) jaar op rij tot meest favoriete werkgever te zijn verkozen. “Het Rijk toont opnieuw aan dat zij door gerichte arbeidsmarktcommunicatie de ‘harten’ van hun doelgroep kunnen raken”, aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group, de uitvoerder van het onderzoek.

‘Twee jaar op rij tot favoriete werkgever worden verkozen, dat is heel erg knap’

“Dit 2 jaar op rij doen is heel erg knap. Bedrijven die standaard op hun sterke consumentennaam vertrouwen, zoals Heineken, Unilever en Coolblue ervaren steeds vaker dat het verleidingsspel op de arbeidsmarkt steeds meer om de inhoud gaat en steeds minder alleen om de verpakking.”

Zelf ook aan de slag met Employer Branding?

Volg dan op 24 april het seminar Employer Branding in 1 dag, en leer nieuw talent binnen te halen én om te verbinden met je huidig talent.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners